Framgångsrik forskning ger inga jobb

Sverige är bland de länder i världen som satsar mest på forskning och utbildning. Men satsningarna ger sällan någon konkret effekt i form av nya företag och nya jobb. Det säger Magnus Henrekson, professor på Handelshögskolan i Stockholm.
– Det kräver ju ett helt samhälle som har de rätta drivkrafterna för att ta fram de här jobben, för att patenten som svenskar plockar ut faktiskt leder till företag som växer i Sverige och att de inte bara säljs till utlandet, säger Magnus Henrekson, professor på Handelshögskolan i Stockholm. – Eller att man sätter sig på patenten själv och aldrig kommer igång och företaget förblir litet, säger han. Ledande forskningsnation Sverige tillhör världens ledande forskningsnationer. Sedan mer än tio år tillbaka är vi bland de länder som satsar mest på forskning och utbildning i förhållande till vår BNP. Ändå startas få nya företag baserade på svensk forskning. Det vanliga är att patenten säljs utomlands och de företag som ändå startas växer sig inte stora. Trygghet knuten till anställning Magnus Henrikson som har utrett innovationspolitiken på regeringens uppdrag han ser olika orsaker till detta. Han menar att många är ovilliga till att starta egna företag eftersom tryggheten i Sverige i hög grad är knuten till en anställning. Skattereglerna som gynnar stora, etablerade företag på bekostnad av små företag sätter käppar också i hjulet. Han är dessutom kritisk till hur regeringen har försökt komma till rätta med problemen. – Istället för att gå till botten med det här problemet så att det lönar sig för människor som själva vet att det finns möjlighet att utnyttja dem så försöker man att styra, hjälpa och bygga upp olika statliga institutioner och sådana här teknikstiftelser och det är inte alltid det rätta, säger Magnus Henrekson, professor på Handelshögskolan i Stockholm.
Lena Pettersson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".