Båtägare granskas i jakt på skattefusk

Skattemyndigheten blir allt mer påhittig i jakten på fuskare och svarta pengar. Riktade skattekontroller, där särskilda grupper kontrolleras, blir vanligare. Just nu kan den som skaffade sig en dyr båt förra året kan komma att få förklara extra noga var pengarna till det kom ifrån.
I sommar gör Riksskatteverket, RSV, en särskild skattekontroll av båtägare. Jämför med försäkringsregister RSV har begärt uppgifter från flera försäkringsbolag om alla som under förra året försäkrat båtar värda 100 000 kronor eller mer. Försäkringsbolagen ville från början inte lämna ut uppgifterna men nu har Länsrätten i två domar slagit fast att RSV har rätt till informationen, som ska jämföras med båtägarnas inkomster. – Vi kontrollerar det som finns i inkomstskattedeklarationen mot de här uppgifterna därför att normalt sett så går ju deklaration av små eller låga inkomster inte ihop med att man har klarat av stora utgifter, säger Jan Olsson, kontrollsamordnare på Riksskatteverket. Svarta inkomster Syftet med kontrollen är alltså att avslöja personer som haft svarta inkomster. Det är framför allt svarta pengar som RSV letar efter i sina kontroller. Tidigare har man kontrollerat ägare till exklusiva bilar och personer som köpt aktier för stora summor. Skattemyndigheten har också ögonen på företag i branscher med mycket svart arbetskraft: till exempel restauranger, städfirmor, taxibolag och frisörer. Grupper som fuskar Dessutom kontrolleras personer i grupper som statistiskt sett fuskar mer än andra. – Vi vet till exempel att yngre män i storstäder tenderar att fuska mer än äldre kvinnor på landsbygd och då riktar vi också in mer kontroll mot sådana grupper, säger Lennart Wittberg, kontrollstrateg på Riksskatteverket. Vilka andra grupper fuskar mycket? – Tittar man på enskilda företagare till exempel så är det den typiske personen som begår skattebrott en medelålders man i ett företag som precis har börjat gå lite dåligt. Bland båtägarna tycks åsikterna om RSV:´s åtgärder gå isär. – Det finns väl bättre sätt. Man får lita på att folk är ärliga men att titta hos försäkringsbolagens register och se vilka som har dyra båtar tycker inte jag är rätt metod, säger båtägare Conny Willén. – Jo, det tycker jag är bra i det här fallet om det fifflas med pengar, det tycker jag är helt okej, säger båtägare Göran Börjesson. Det är bra att man kollar att man betalar skatten rätt? – Ja, det tycker jag för myglas det med en massa pengar så tycker jag det är fel, helt klart, säger Göran Börjesson.
Eva Odefalk
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".