Foto: Erik Abel/Scanpix.

Många hedrade Ingemar Johansson

Uppdaterad 16:19
I Göteborg tog över 1 000 personer på fredagen ett sista farväl av tungviktsvärldsmästaren i boxning, Ingemar Johansson.

Två av de som kom till Vasakyrkan i Göteborg var Eva Johansson och Kerstin Roby.

– Det gör lite ont. Det är en liten sorg som kommer upp, säger Eva Johansson.

– Alla har ju positivt att säga om honom som var en sån trevlig person, säger väninnan Kerstin Roby.

– Fast han knuffade undan mig en gång i korvkön, då var han inte så himla snäll. Då blev jag nästan rädd. Men nu säger ju alla att han var snäll så då var han väl det då, säger Eva Johansson.

Det var med värme i rösten som man talade om Ingemar Johansson i dag i samband med begravningsakten. Hela koret var fyllt av blommor med hälsningar från Idrottssverige. Kyrkan var fylld till sista plats och många fick också stå inne i kyrkan.

En av gästerna var den förre boxaren Shadrach Odhiambo som under sin karriär bland annat tog Sveriges första VM-medalj någonsin i amatörboxning 1982 efter det att han tidigare flytt från Uganda och hamnat i Göteborg.

– Han är en av de största, som har betytt mycket för boxningen. Alla minns honom. När jag var liten grabb så hörde jag om Floyd Patterson och Ingemar Johansson och då visste man att Sverige hade en mästare.

Skådespelaren Lasse Brandeby mindes också den forne tungviktsvärldsmästaren.

– Han var ju skitrolig och go’ och trevlig. Jätteminnet är naturligtvis när jag var 14 år och satt hemma när han gick matchen mot Floyd. Brorsan och jag åkte in från landet för vi hade ingen radio som funkade där. Det var bara i stan som vi hade en radio där vi kunde ta in Radio Luxemburg.

Många hade också med sig buketter med blommor eller egna arrangemang. Lars Ingemar Jangblad hade med sig en vacker liten uppsättning med videvistar som han virat in i gulblåa band.

– Han var stor, men han gjorde inte någon affär av att han var stor. Han var en enkel kille.

Jan Andersson
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".