En soldat vaktar bilarna utanför en polisstation i Cancun. Foto: Israel Leal/Scanpix
Mexiko

Soldater avväpnade Cancuns polis

Mexikos polis har den senaste tiden skakats av en rad skandaler. Den senaste briserade i turistparadiset Cancun, där polischefen har avsatts efter misstankar om inblandning i mordet på en hög militär.

Tungt beväpnade soldater stormade häromdagen polisens högkvarter och avväpnade alla anställda inklusive polischefen. Nu förhörs han om misstänkt inblandning i mordet förra veckan på General Mauro Enrique Tello.

Tello hann bara vara en dag på sitt nya jobb som chef för en nybildad styrka med uppdrag att rensa Cancun från narkotikakartellernas inflytande, innan han kidnappades och mördades.

Att poliser misstänks för inblandning i så grov brottslighet förvånar, trots allt, inte det mexikanska folket. Enligt en undersökning gjord av mexikanska människorättsorganisationer samarbetar uppskattningsvis tre av fem poliser med någon av landets många och mäktiga narkotikakarteller.

På torget Zokalon i centrala Mexiko City är det också svårt att hitta någon som har förtroende för ordningsmakten.

– De stjäl och är våldsamma. De löser absolut inga brott, säger apotekaren Rosio Perez.

– De är sexistiska och utövar utpressning, säger arbetslösa Katja Ortaculi.

Frågan är dock hur långsiktigt beslutet är om att sätta in militären. Även om korruptionen anses vara lägre bland militärer än bland poliser, är de i första hand tränade för krig och inte för brottsbekämpning.

Man kan också ifrågasätta militärens motivation. Trots att Cancuns poliser nu tvingats lämna ifrån sig tjänstevapnen kan hotbilden mot general Tellos efterträdare knappast antas ha försvunnit.

Kajsa Boglind, Mexiko City
kajsa.boglind@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".