Här inne ska ministrarna mötas. Foto: Andrew Medichini/Scanpix.

Finanskrisen dominerar Rom-möte

Finanskrisen står överst på agendan när G7-ländernas finansministrar och centralbankschefer påbörjade sitt två-dagars möte i Rom i går. Många länder talar högtidligt om att samarbeta globalt samtidigt som allt fler lokala räddningsaktioner lanseras och farhågorna för protektionism ökar.

Det är ett soligt men vinterkallt Rom som tar emot finansministrarna och centralbankscheferna från Kanada, USA, Japan, Frankrike, Tyskland, Storbritannien, Italien och också Ryssland samt EU.

Dessutom är chefer från Världsbanken, Internationella valutafonden och OECD på plats. Men kanske kan kylan hjälpa de många beslutsfattarna att hålla huvudet kallt för det är mycket de ska hinna diskutera under de knappa dygn de ska träffas.

Högst upp på värdlandet Italiens dagordning står att hitta en global lösning på finanskrisen och skapa ett gemensamt ramverk för att på så sätt minska protektionistiska krafter. Detta i ett läge där Frankrikes stöd till sin bilindustrin diskuteras för fullt och där skrivningen i det amerikanska stabilitetspaketet om att köpa amerikanskt lett till mycket debatt.

Också på den italienska dagordningen finns att öka transparensen på marknaden och skapa globala regler, åtminstone några grundregler som den internationella finansmarknaden förväntas respektera. Dessutom önskas reformer av de internationella finansiella institutionerna och sist, men inte minst, ska mötet också hinna diskutera hur utvecklingsländerna påverkas av krisen med fokus på på bristen på mat.

Och även de gästande länderna har sina dagordningar. Till Financial Times säger Frankrikes finansminister att hon vill att mötet ser över regleringen av hedgefonder. Hennes mål är att sådant beslut ska kunna tas vid G20-mötet i London i april.

I kväll drar det hela igång med en arbetsmiddag, sedan blir det möte från åtta-tiden i morgon bitti till mitt på eftermiddagen.

Louise Andrén Meiton, Rom
louise.andren.meiton@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".