Regeringskansliet Rosenbad.
Stockholm

Rekordbygge startar i regeringskvarteren

Statens Fastighetsverk, SFV, drar nu igång sitt största byggnadsprojekt någonsin. Tio kvarter i centrala Klara i Stockholm ska byggas om för regeringskansliet. Husen byggs bland annat på med två-tre våningar. Avsikten är också att göra kvarteren mer levande med fler och bättre butiker.

– Det är utan jämförelse det största projektet som vi har varit inne på. Under de kommande tio åren kommer två och en halv miljard kronor att investeras i de här kvarteren, säger Peter Ohrstedt, projektchef vid Statens Fastighetsverk.

Man kan säga att det är Sveriges mest centrala kvarter som ska renoveras när regeringskansliet behöver nya och moderna lokaler.

Men avsikten är också att göra kvarteren mer levande med fler och bättre butiker. Det handlar om tio kvarter vid turiststråket Drottninggatan fram mot Rosenbad.

60 nya hyreslägenheter blir det också när en fastighet vid Brunkebergstorg avkontoriseras.

Miljövänligt är det i alla avseenden och energiåtgången beräknas till 70 kilowattimmar per kvadratmeter och år mot 105 i dag.

Det blir byggstart i augusti och sedan håller man på i minst tio år. Byggen brukar bli dyrare än planerat och även om det är staten som betalar nu, gäller strikta ramar.

– Vi har inte erfarenheten att vi drar över våra budgetar. Vi är ganska hårda på att vi ska hålla våra ramar. Det här är rent kommersiella projekt där vi lånar upp pengar, investerar och tillhandahåller lokaler till marknadshyra. Det är det krav vi har liksom alla andra fastighetsbolag så vi kan inte rusa iväg och förbruka pengar på något slarvigt sätt, säger Peter Ohrstedt på Fastighetsverket.

Lars-Erik Backman
lars-erik.l.backman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".