1 av 2
Många har förlorat allt. Foto: Andrew Brownbill/Scanpix
2 av 2
Drabbade samlas på räddningshögkvarteret.

Stor oro efter bränderna i Australien

I Australien säger myndigheterna att över 1 800 bostadshus förstörts i den senaste veckans bränder i delstaten Victoria. I dag anhölls en man som skäligen misstänkt för att ha anlagt åtminstone en av bränderna.

På många håll är människorna oroliga för att bränderna ska blossa upp på nytt. Jenny Collins säger att hon inte längre vågar sova i sitt hus, inte efter att hon sett hur lågorna förstört 1 800 bostadshus i senaste dagarnas bränder.

– Det är inte värt att vänta till sista minuten, säger hon.

Luften är full av rök i Healesville, ett av de just nu mest hotade samhällena. Det brinner på bergssidorna alldeles utanför och glödande materia ramlar ner inne i Healesville, som ligger ungefär en timme nordost om Melbourne. Lokala ledare håller möte för att informera oroliga invånare.

Ska folk fly måste de göra det tidigt, säger brandchefen Andrew Fagan. Annars är det bättre att stanna i huset, som erbjuder bättre skydd än bilen.

– När de ser rök eller lågor är det för sent, säger Andrew Fagan.

En invånare, 74-åriga Wendy Anderson, säger att hon känner sig orolig och stressad, och att det här är den värsta skogsbranden hon har varit med om.

Från hela världen kommer hjälp och stöd. Australien-bördiga skådespelerskan Nicole Kidman skänker runt 2 miljoner kronor till lokala Röda korset.

Regeringarna i grannländerna Indonesien och Papua Nya Guinea ger också miljonbelopp till de drabbade.

Ett 30-tal bränder rasar fortfarande i Victoria, men just nu hotas inga samhällen.

Ingen vet om det svalare och mindre blåsiga vädret ska bestå, om bränderna nu kommer att mattas av, eller om de plötsligt ska blossa upp på nytt.

Jennie sitter på trottoaren utanför räddningshögkvarteret i Healsville. Hon säger att hon är extremt trött, att brandkåren räddat hennes hem tre gånger, men att hotet av mer eld i de torra markerna finns kvar.

Nils Horner, Healesville, Australien
nils.horner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".