Amerikanskt timmer pressar svenska träpriser

De svenska sågverkens lönsamhet pressas av det Nordamerikanska timret som blivit billigare i Europa på grund av en allt svagare dollar. Branschen är rädd för att Nordamerikanska sågverk på allvar ska ta över delar av den Europeiska marknaden.
– De är ju jättestora producenter. Både på sågade trävaror och massa. Börjar strömmar av varor komma till Europa med bra konkurrenskraft, då känner vi av det mycket, säger Ingemar Arvidsson, områdeschef på Södra Skogsägarna i Jönköping. Men det här har redan börjat lite grand? – Ja, lite grand så ordnar vi det. 2002 var ett av de bästa svenska sågverksåren någonsin. Lönsamheten var god och det sågades som aldrig förr på de svenska sågverken. Även 2001 var ett bra och det var välbehövligt för branschen som under andra halvan av 90-talet hade det kämpigt. Sämre tider I dag omsätter branschen runt 30 miljarder och sysselsätter cirka 13 000personer. Men de goda åren som inledde 2000-talet ser nu ut att vara över. Läget hittills i år ser betydligt mer bekymmersamt ut. Den främsta förklaringen är att dollarn har blivit billigare. Så billig att det på allvar börjar bli intressant för de europeiska virkesköparna att handla virke från Nordamerika. Dessutom vinner Nordamerikanska företag mark på den gemensamma marknaden i Asien. Virke från Östeuropa Företaget Ess-Enn Holding i Växjö är ett tradingföretag. Förra året omsatte man 400 miljoner och gjorde en vinst på 16 miljoner. I år räknar man med att göra en förlust på ett par miljoner. Förlusten förklaras med att kronan stärkts mot såväl dollarn som pundet. Tidigare har företaget köpt det mesta av virket i Sverige, men eftersom lönsamheten har försämrats har man börjat köpa in allt mer virke från Östeuropa. Företagets finanschef, Eva-Marie Söderlund ser stora möjligheter att köpa in mer virke därifrån framöver. – Ja, helt klart. jag tror att importen från öst kommer att öka betydligt, framför allt till England.
David Svanberg, Ekot i Jönköping
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".