Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Rikspolischefen markerar mot rasism

Publicerat fredag 13 februari 2009 kl 16.56
Rikspolischefen fick ett varmt mottagande i Rosengård. <nobr>Foto: Drago Prvulovic/Scanpix. </nobr>

Efter uppmärksammade rasistiska uttalandena från polisen i Malmö besökte idag rikspolischef Bengt Svenson Skåne för att träffa personalen där. Därefter väntar etiska diskussioner på alla polismyndigheter runt om i landet. Det som hänt är oacceptabelt, anser rikspolischefen.

Uttalanden som ”ape-jävel”, ”blattejävlar” och ”neger niggersson” har satt polisen i Skåne i blickfånget. Vid en välbesökt pressträff på polishuset i stadsdelen Rosengård i Malmö förklarade rikspolischef Bengt Svenson hur han ser på det som sagts. 

– Det finns egentligen inte ord för det. Jag sa spontant att jag blev heligt förbannad. Jag är fortfarande förbannad på att vi har dessa beteenden. Det är oacceptabelt, säger rikspolischef Bengt Svenson. 

Det är en massiv våg av kritik som sköljt över den skånska polisen den senaste veckan. Efter att det uppdagats att poliser under kravallerna i Rosengård i december uttalat sig både olämpligt och rasistiskt mot ungdomar, har även flera andra rasistiska tilltag inom polisen i Skåne avslöjats. Men trots sin kritik mot det som sagts tycket Bengt Svenson att polisledningen i Skåne hanterat ärendena bra efter det att de uppdagats. 

– Jag tycker att de har agerat bra nu, men det skulle kunna göras ännu mer. Vi måste se till att vi motverkar dessa felbeteenden, och det är inget som Skåne ska göra själva utan det är något vi måste göra nationellt, säger rikspolischef Bengt Svenson. 

– Jag kommer att sammankalla alla länspolismästare till på onsdag. Vi kommer att diskutera frågorna på kort sikt. Nu måste vi se till att vi agerar i de här frågorna, just för att stoppa felbeteendena. 

Hur ska ni då agera? 

– Först måste vi se hur det ser ut på de olika myndigheterna. Men alla måste oavsett situation börja diskutera det här på ett djupare sätt, säger Bengt Svensson.  

Rikspolischefen har under dagen haft möten med både länspolisledningen, facket och närpolisen i Rosengård och besöket i Malmö avslutas med att han ikväll följer med en polispatrull i deras arbete i Rosengård. 

– Det är för att få en ögonblicksbild av arbetet i Rosengård. Det är ganska svårt att få en sådan bild när man sitter på kontoret i Stockholm, säger rikspolischefen. 

Rukia Ismail och Charlotta Hansson som arbetar i Rosengård tycker att det är positivt att rikspolischefen är på besök men tycker att han borde komma fler gånger, och vid andra tillfällen. 

– Han kanske borde komma hit när det inte händer en massa negativa saker. Han kanske borde visa sig litet oftare, i positiva sammanhang. 

– Så fort det händer något negativt i Rosengård då kommer de alltid. ”Nu ska vi göra någonting, nu kommer polischefen, nu ska vi ha den här insatsen”. I Rosengård behövs insatser hela tiden. 

David Rasmusson
david.rasmusson@sr.se

Natacha Lopez, P3-nyheterna
natacha.lopez@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".