Kaféer har granskats.

Kaféägare fuskar bort miljoner

Miljonbelopp skattefuskas bort i kafébranschen. Det har Skatteverket kommit fram till i en riksomfattande granskning av kontanthandeln i landet.

– Det är snarare miljardbelopp som försvinner ut i tomma intet i de här branscherna, mycket beroende på att det är kontanta medel och lätt att fuska, säger Conny Svensson, som är Skatteverkets riksprojektledare för granskningen av kontantbranschen.

På grund av fusk inom kontanthandeln försvinner varje år miljardbelopp från statskassan. För att få bukt med fusket bedriver Skatteverket sedan ett par år tillbaka Operation krogsanering.

Sommaren 2008 inledde man även en utökad granskning av den övriga kontanthandeln. Kafébranschen utgör en stor del av den.

Mattias Ljungberg äger Tössebageriet i centrala Stockholm och han menar att ökningen av fusk bland kaféägare är dåligt för konkurrensen. Han är positiv till Skatteverkets metoder.

– Bara det här med personalliggare har tagit skruv. Jag tyckte från början att det var ett ganska trubbigt verktyg, men det har visat sig vara jätteeffektivt, säger Mattias Ljungberg.

Det största fusket sker med hjälp av manipulerade kassapparater, men från den första januari år 2010 blir det lag på att företag inom kontanthandeln använder sig av certifierade kassapparater.

På så sätt ska handeln vara bättre registrerad och Skatteverket enklare kunna kontrollera att handeln går rätt till.

Mattias Ljungberg på Tössebageriet har redan skaffat sig en kassapparat som är godkänd av Skatteverket, men än är det tid kvar innan lagen träder i kraft.

Därefter straffas den som inte har en godkänd apparat med 10 000 kronor.

– I samband med att lagstiftningen införs med krav på kassaregister så får Skatteverket möjlighet att göra oannonserade kontrollbesök och se att lagstiftningen efterlevs, säger Conny Svensson på Skatteverket.

Parisa Khakuei
parisa.khakuei@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".