Saabs aktie dök - Bolidens aktie rusade

Även i dag har flera företag släppt sina bokslutsrapporter. Försvarsmaterielkoncernen Saab blev en besvikelse och aktien störtdök. Men gruvföretaget Bolidens aktie rusade på börsen sedan rapporten släppts.

Aktiemarknaden blev positivt överraskad eftersom bolagets förlust under fjärde kvartalet i fjol blev mindre än väntat.

– Vi har gjort det som marknaden förväntar, med undantag att produktionen har gått lite bättre, och därför har vi kommit ut lite bättre än förväntat. Och så har vi skött vår balansräkning lite bättre än vad de hade räknat med, säger Lennart Evrell, vd, Boliden.

Bolidens resultat före skatt blev en förlust på 566 miljoner kronor, men förväntningarna låg på en förlust som var hundra miljoner större.

Och Boliden lämnade också beskedet att man ger en utdelning på en krona per aktie, när de flesta bedömare hade räknat med att det inte skulle bli någon utdelning alls.

Att bolaget gav beskedet att man delar ut pengar till aktieägarna fick de som varit orolig Bolidens finansiella situation och enligt Lennart Evrell ska man inte vara orolig över Bolidens finanser nu.

– Skulle vi vara livrädda och inte tycka att vi har affärerna under någorlunda kontroll, då kanske vi hade tagit ett annat beslut.

Så det blir ingen nyemission nu?

– Ja, med de planer vi har idag och som vi ser marknaden nu så tror vi inte det, Lennart Evrell, vd, Boliden.

Försvarsmaterielkoncernen Saab kom också med sin bokslutsrapport som pressade aktien kraftigt. Saab gjorde en miljardförlust och kom med stora nedskrivningar till följd av osäkerhet i den civila flygverksamheten.

Nedgången i världsekonomin drabbade Saab genom minskade leveranser till flygplanstillverkarna Airbus och Boeing.

Men Saabs vd var lite förvånad över marknadens hårda dom och var ganska nöjd med rapporten.

– Vi klarade de reviderade mål som vi satte upp i september, underliggande. Sedan har vi stora nedskrivningar av engångskaraktär och de är till största delen inte kassapåverkande, säger Åke Svensson, vd på Saab.

Robert Sennerdal
robert.sennerdal@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".