Kanske kommer att tas bort.

Kritik mot att bilskattemärket kan tas bort

De kontrollmärken som sitter på våra bilar och visar att fordonet är skattat, försäkrat och besiktigat kan komma att tas bort. Men förslaget får skarp kritik, både från Trafikförsäkringsföreningen och polisen.

Eva Neihoff är bilägare och hon är positivt inställd till förslaget.

– Ja, det kan väl vara bra tror jag. I och med dagens teknik så tror jag att man kan kolla att man har betalt på annat sätt än med de här märkena, säger Eva Neihoff.

Förslaget om att ta bort kontrollmärkena utreds just nu av den nya myndigheten Transportstyrelsen. Och orsaken till att man vill ta bort dem är att man kan göra besparingar på uppemot 50 miljoner kronor i administrativa kostnader.

Men det ska också göra det enklare för bilägarna att slippa hanteringen av märkena.

Samtidigt befarar man att slopningen av kontrollmärket kan leda till att människor börjar att köra fordon som är avställda, eller att polisens arbete försvåras.

– För polisens del är det här kontrollmärket en viktig indikator i urvalet för vilka fordons om ska stoppas för kontroll. Vilket kan föranleda en kontroll av fordonets skick och föraren, vad gäller körkort, nykterhet och liknande, säger Björn Lidö, kommissarie på Rikspolisstyrelsen.

Varje år betalar Trafikförsäkringsföreningen ut drygt 115 miljoner kronor i ersättning för personskador som vållats på grund av oförsäkrade fordon i trafiken. På Trafikförsäkringsföreningen är man inte särskilt glad över förslaget om att ta bort kontrollmärkena.

Matts Nordell som är chefsjurist på Trafikförsäkringsföreningen ser flera nackdelar med ett eventuellt borttagande av kontrollmärkena.

– Skulle man ta bort kontrollmärkena så ser vi en risk av att antalet oförsäkrade skulle öka ute på vägaran. Därmed skulle kostnaderna öka för oss som i slutändan drabbar alla laglydiga försäkringstagare.

Enligt Matts Nordell är borttagningen av kontrollmärkena inte värd 50 miljoner kronor.

– Vi tror att kostnaderna skulle överstiga besparingarna flera gånger om. Både i form av ökade kostnader för trafikskadorna och genom ett skattebortfall för skatteverket, säger Matts Nordell.

Erika Sjöö
erika.sjoo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".