Kräksjuka slår hårt mot utvecklingsländer

Vinterkräksjuka har drabbat Sverige hårt i vinter med 1,5 miljoner smittade svenskar. Men i utvecklingsländer är problemet mycket större. Varje år dör cirka 200 000 barn sedan de smittats av vinterkräksjukans virus noro-viruset.

Det säger mikrobiolog Lennart Svensson vid landstinget i Linköping.

– Afrika och Sydamerika huvudsakligen, stora delar av Kina och Indien också. Skillnaden är att i utvecklingsländer har man inte tillgång till rent vatten och socker-salt-lösning, som är det som krävs för att kunna återstabilisera den vätskeförlust man får av diarréer. Det kan man mycket bra göra i västvärlden.

Lennart Svensson var nyligen i Indien, och erfarenheten därifrån är att avlopp och vatten blandas och gör bekämpning av noro-viruset väldigt svår.

Lennart Svensson säger också att ingen hittills lyckats göra något vaccin mot noro-viruset som orsakar kräksjukan.

Det är mycket snabb uttorkning av kroppen som gör att barn i utvecklingsländer dör i sjukdomen säger han. 

– De dör därför att man förlorar så mycket vätska, salter och socker när man har diarréer och kräkningar. De torkar helt enkelt ut och man får en chock och så dör man. Det här förloppet går myclet snabbt.

– Det kan ta 10-12 timmar från att ett barn förefaller vara någorlunda sjuk tills att det blir absolut livshotande, säger mikrobiologen Lennart Svensson, från landstinget i Linköping.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".