Vill inte beskrivas som diktator. Foto: Dolores Ochoa/Scanpix.

Venezuela kastar ut spansk politiker

En spansk Europaparlamentariker utvisades från Venezuela sent i går kväll sedan han beskrivit president Hugo Chávez som en diktator.

På söndag hålls en folkomröstning om obegränsat antal mandatperioder för presidentämbetet och spanjoren var inbjuden av oppositionen för att kontrollera att valet gick rätt till.

”I enlighet med instruktioner från valmyndigheten och för att garantera hävdvunnen respekt för mänskliga rättigheter har den europeiske parlamentsledamoten Luis Herrero uppmanats att lämna landet”, löd uttalandet från utrikesdepartementet i Caracas.

Ordföranden i Venezuelas valråd sa att Herrero stört den ”frid och harmoni” som hittills präglat förberedelserna för omröstningen.

Herrero flög till Sao Paulo i Brasilien sent på fredagskvällen. I ett uttalande uppmanade han venezuelanerna att rösta efter eget huvud på söndag.

– De bör inte låta sig påverkas av rädslan för en diktators överlagda påverkan, sa han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".