En del av satsningen i krispaketet går till vindkraft och andra alternativa energikällor. Foto: Al Goldis/Scanpix.

Obamas stimulanspaket röstades igenom

USA:s president Barack Obama fick på lördagsmorgonen igenom sitt förslag om ett enormt ekomomiskt stimulanspaket när senaten sa ja med röstsiffrorna 60-38. Krispaket fick inte det stöd över blockgränserna som Obama hade hoppats på, men är ett av USA:s största ekonomiska beslut någonsin.

Med röstsiffrorna 60 för och 38 emot i senaten stod det vid halv femtiden på morgonen svensk tid klart att president Obama vunnit sin första stora politiska seger som USA:s nye president.

Men det var med knapp marginal i senaten, bara tre republikanska senatorer röstade för förslaget där. Och eftersom demokraterna behövde 60 röster för att driva igenom förslaget var man tvungen att förlänga röstningstiden och i ett chartrat flygplan flyga hem en senator som var på sin mors begravning tidigare under dagen. Den demokratiske senatorn la sen sent på kvällen amerikansk tid den 60:e och avgörande rösten för Obamas stimulanspaket.

Tidigare under dagen hade krispaketet, värt 787 miljarder dollar, röstats igenom med säker marginal i representanthuset, dock utan en enda republikansk röst. Så den stora politiska segern för Obama kommer till priset av att han inte fick det blocköverskridande stöd för paketet som han hade hoppats på.

Paketet är dock ett av de största ekonomiska besluten någonsin i USA:s historia. Det består till ungefär en tredjedel av skattesänkningar och till två tredjdelar av nya satsningar, till exempel på upprustning av skolor, vägar och investeringar i ny miljöteknik, och syftet är att på kort och lång sikt få igång den amerikanska ekononmin. Men om det verkligen blir så, återstår förstås att se.

– Det kommer ta åtminstone ett år innan vi vet om det här paketet har fungerat eller inte, säger den politiske analytikern David Gergen till tv-kanalen CNN.

Vita Huset säger att det nu kommer ta en månad innan pengar från krispaketet kan börja komma amerikanerna till del.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".