Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Svårt för bofasta att hitta hus i skärgården

Det blir allt svårare för de som vill bo och leva vid kusten att hitta bostäder. Bakgrunden är att sommargästerna trissat upp priserna ordentligt på husen i kustsamhällena, som därmed bara får färre och färre året-runt-boende.
Ivan Axelsson är född och uppvuxen på Resö i norra Bohuslän. Han tycker att det var bättre förr. – Vi flyttade ut i en bod och så hyrde vi ut huset. Det gjorde de flesta runt här. Då fanns det inga sommarhus, kan man säga. Alla hyrde ju ut till sommargäster. Det var en viktig inkomst. På Resö finns sommarstugeområden som vuxit upp allt eftersom Bohuslän blivit populärare och populärare som turistmål och rekreationsområde. Det tycker Ivan fungerar bra. Problemet är att även de gamla fiskebostäderna är på väg att bli sommarhus. Dagens fiskare får se sig om efter andra bostäder. – Det är okej om husen är där som sommarbebyggelsen är. Det går fint. Men när de har börjar köpa upp de gamla fiskarhusen... Av de fiskare som bor här på Resö nu tror jag det finns en som kan se sjön. De andra bor längre upp på ön. Ingen av fiskarna har havsutsikt. Det hade kanske många på fars och farfars tid. Nu är det sommargästerna som har havsutsikten och fiskarna får titta på skogen, säger Ivan Axelsson. Ivan är inte ensam om att tycka att det är ett problem att de som sommarbor tar allt större plats i förhållande till de bofasta. Mari Svan är styrelsemedlem i Resö samhällsförening. – Det hus som blir sommargästhus kommer aldrig tillbaka till året-runt-hus. Möjligen att en sommargäst på ålderns höst bosätter sig året runt i sitt hus. men sedan när det huset en gång säljs så blir det sommargästhus igen. Även medan de bor i sina hus är inflyttade, pensionerade sommargäster en klen tröst enligt Mari Svan. De ökar, i och för sig, folkmängden men samtidigt försvårar de för ungdomar att hitta någonstans att bo. – Många pratar väldigt väl om sommargäster som flyttar ut på ålderns höst och är här och är med i samhället. Det är jättebra. Men det för inte samhället vidare. Det hjälper oss att hålla affären i gång och kanske lite andra saker också. Men det för inte samhället vidare. Vi måste ha med oss ungdomen ut, säger Mari Svan.
Michael Gunnarsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".