Vill nå en blocköverskridande lösning på energifrågan.
Stefan Löfven:

Energifrågan måste lösas över blocken

Socialdemokraterna kan göra en egen uppgörelse om energin med regeringen även om man inte får med sig Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Det säger IF Metalls ordförande Stefan Löfven i Ekots lördagsintervju. Enligt Löfven är det viktigaste att det blir en överenskommelse över blocken.

– Det kanske måste bli så därför att den här frågan är så oerhört viktig. Det är klart att man ska göra ett nytt försök. Och nu har ju samtalen påbörjats mellan alla oppositionspartier och regeringen, säger Stefan Löfven, ordförande, IF Metall, i Ekots lördagsintervju i dag.

– Jag hoppas att det leder fram till en överenskommelse. Den möjligheten måste också finnas. Energifrågan är så fundamental för svensk industri och för svenska hushåll, så den måste få en långsiktig lösning.

Stefan Löfven är inte bara ordförande i kärnkraftspositiva fackförbundet IF Metall, han sitter också i den Socialdemokratiska partiledningen, partiets verkställande utskott.

Löfven tillhör de socialdemokrater som välkomnar att förbudet mot nya kärnkraftverk tas bort. I energiförhandlingarna vill han i stället förhandla om att elmarknaden ska begränsas till Norden och att Vattenfall ska vara statligt.

Och även om han först vill försöka få med även Miljöpartiet och Vänsterpartiet i en uppgörelse med regeringen, tror han att det skulle gå lättare om Socialdemokraterna förhandlade själva.

– Jag tror att de förutsättningarna skulle vara större då att hitta ett blocköverskridande, med bara det alternativet.

Så om det spricker med alla tre nu så tycker du att man ska gå vidare och hitta en egen uppgörelse?

– Jag tycker att det är väldigt viktigt att få till en blocköverskridande överenskommelse så att industrin vet de långsiktiga förutsättningarna för energipolitiken så att de vågar investera, för det här är väldigt långa perspektiv som de tänker utifrån, säger Stefan Löfven, ordförande i IF Metall.

På senare år har riskerna med uranbrytning seglat upp som ett av de viktigaste argumenten för kärnkraftens kritiker. Löfven, som organiserar de svenska gruvarbetarna, tycker inte att den kritiken har fog för sig.

– Det finns ju uranbrytning i Australien och Kanada och på andra ställen. Den uranbrytningen har inte medfört några stora problem med miljöskador. Man jämför det exempelvis med en röntgensköterskas förhållanden. Om det hade varit jättestora problem så hade vi fått ta del av det.

Vill du ha uranbrytning i Sverige?

– Ja, om det behövs i framtiden så tycker jag att det är vettigt, under förutsättning att det är säkert. Och om det är säkert i Australien och Kanada så bör det även kunna bli säkert här.

Tomas Ramberg
tomas.ramberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".