Trelleborg köper brittiskt företag

Trelleborgskoncernen, som bland annat är underleverantör till fordonsindustrin, köper ett brittiskt företag med verksamhet på flera ställen i Sverige. Därmed får Trelleborg 6 000 fler anställda över hela världen, och totalt 21 000.
Men Trelleborgs koncernchef Fredrik Arp kan inte lova att alla får stanna kvar. – I ett industriföretag av vår typ bedriver man alltid en viss form av rationalisering. Det kommer vi naturligtvis även framgent att göra och det gör det här bolaget också, säger Fredrik Arp. – Jag kan inte bedöma exakt vad det får för effekter men exempelvis blev vi i fjol nästan 1 000 personer färre i vårt bolag. Vad de exakta planerna är för det andra bolaget får vi återkomma om. Men huvudorsaken till att det här bolaget införlivas med Trelleborg är att utveckla det. Blir bredare Trelleborg kommer enligt Fredrik Arp att bli ett bredare bolag efter köpet av företaget Polymer Sealings Solutions, PSS, från nuvarande ägaren Smiths Group. Trelleborg är underleverantör av gummiprodukter till bilindustrin och det brittiska företaget gör tätningslösningar av plast. Enligt Fredrik Arp finns inga asbestlik, som skulle kunna leda till obehag via skadeståndskrav, i garderoben. Administrativa nedskärningar Trelleborg betalar sex och en halv miljard kronor och övertar bland annat Forsheda Gummi i Småland, Ersmark i Skellefteå och en fabrik i Mörbylånga. Fredrik Arp säger att det är på försäljnings- och marknadsföringssidan som man kommer att dra ner på antalet anställda. – Det finns många administrativa system och annat som kan förbättras. Det finns många dimensioner i det där. Det är naturligtvis lite tidigt att säga exakt vad som kommer och hur det kommer. Men några stora förändringar specifikt för Sverige känner jag inte till i dag, säger Fredrik Arp.
Caroline Kiepels
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".