Världsekonomin var i fokus. Foto: Pier Paolo Cito/Scanpix.

G7-länderna enades om finansreformer

Finanskrisen och det svåra läget i världsekonomin var i fokus när G7-ländernas finansministrar och centralbankschefer träffades i Rom på lördagen. Länderna enades om att göra om det internationella finanssystemet och att reformerna ska ske fort.

Redan när mötet inleddes i går kväll så stod nya regler på agendan. Och värdlandet Italien har nu fått sin vilja igenom. 

Efter ett dygn av samtal har alltså finans- och centralbankscheferna för USA, Kanada, Frankrike, Tyskland, Storbritannien, Japan och Italien enats om att det finansiella systemet i världen har stora svagheter och nu vill man bland annat göra om IMF.  

Och USA är med på tåget. Landets finansminister Timothy Geitner sade att USA kommer arbeta nära med länderna i G7 och också i G20 för att tillsammans ta fram reformer som kan klara av problemen i världsekonomin i dag.  

Ledarna för G20-länderna, som också innehåller länder som Kina och Brasilien, ska träffas i London i april.  

Vid dagens möte i Rom upprepade ledarna också att de ska undvika protektionistiska åtaganden. Det uttalandet kommer efter stor debatt den senaste tiden om både USA:s skrivning om att köpa amerikanskt och Frankrikes stöd till sin bilindustri. 

Men vi är nu i ett läge där också många europeiska länder står inför stora problem, inte minst Grekland, och Tysklands finansminister Peer Steinbrück öppnade idag för att EMU länderna kan hjälpa andra EMU-länder i problem, till den tyska tidningen Zeit sa Steinbrück att ”han inte skulle utesluta en sådan lösning”. 

Axel Weber, som är chef för tyska Bundesbank och medlem i det råd i den europeiska centralbanken som fattar räntebeslut öppnade idag för att ECB kan komma att sänka sin ränta igen, för att hjälpa de länder vars ekonomier nu krymper. 

Även världens fattiga länder har drabbats av krisen. Lennart Båge som är chef för Ifad, FN:s fond för jordbruksutveckling, var inbjuden till dagens möte i Rom och enligt honom finns det fortfarande pengar för att också hjälpa fattiga länder.  

– Pengarna kommer från de budgetar och resurser som finns avsatta. Det handlar om omprioriteringar och det handlar om att se det långsiktiga. Jag vill inte minimera problemet med ansträngda budgetar, men de resurser som krävs för att stärka produktion och produktivitet i jordbruket är i den storleksordningen att de går att få fram.

Du var med på mötet. Hur var stämningen? 

– Stämningen var mycket fokuserad, allvarlig, seriös och engagerad i att hittta lösningar, säger Lennart Båge, chef för Ifad.

Louise Andrén Meiton, Rom
louise.andren.meiton@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".