Fler gårdar kan ha smittats av salmonella

Notan och omfattningen av salmonellautbrottet som drabbat framförallt gårdar i Östergötland kan komma att stiga. Orsaken är att prover visat att foder som varit smittat av salmonella gått ut till gårdar långt tidigare än vad man tidigare trott.
Tomas Svensson är veterinär och en av de på Jordbruksverket som utreder salmonellautbrottet – Det kommer att bli dyrare. Men vi räknar inte med att det kommer bli ett stort antal smittade gårdar som tillkommer. Det kommer att bli dyrare, men inte väsentligt mycket dyrare. Det foder som smittat gårdarna, i framförallt Östergötland, kommer Lantmännens foderfabrik i Norrköping. Vid varje utleverans av foder från fabriken så sparas ett prov som sen ska kunna användas för att upptäcka eventuella spår av exempelvis salmonella. Dessa prover har visat att det fanns en hög andel salmonellasmittat foder som gått ut från fabriken efter månadsskiftet april-maj. Gårdar som fått av det fodret spärrades av och man kunde konstatera att salmonella drabbat 46 gårdar av de 78 som testades. Men nu har prover visat att det leverats salmonellasmittat foder även tidigare. Därför har man inlett provtagningar på ytterliggare 25 gårdar som man misstänker kan ha fått salmonellasmittat foder. – Vidare utredning får visa hur det kunnat bli på det sättet. Vad vi kunnat konstatera är att det är väsentligt mycket mindre utsträckning av smitta än vad vi hade efter maj. Skulle det visa sig att en stor andel av dessa 25 gårdar är smittade kan det bli aktuellt att testa ännu fler gårdar säger Tomas Svensson på Jordbruksverket. – Det blir alldeles sannolikt fallet. Det ingår i den här processen att man efter varje provtagningsomgång gör en utvärdering av situationen.
David Svanberg, Ekot i Jönköping
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".