GM överväger att begära konkursskydd

Saabs ägare General Motors, GM, funderar på att begära konkursskydd, för att kunna bryta ut livsdugliga delar till ett nytt företag, säger anonyma källor till The Wall Street Journal.

De oönskade tillgångarna skulle likvideras eller säljas i skydd av konkursdomstol, säger källan till tidningen.

Det finns risk för att Saab skulle kunna hamna i den senare kategorin. General Motors försöker sälja Saab, men hittills tyder ingenting på att detta är nära att lyckas.

Samtidigt kärvar de förhandlingar mellan bilföretagen och bilarbetarfacket som syftar till att minska företagens skulder och kostnader.

På lördagen bröt samtalen mellan General Motors och bilarbetarna samman helt och förhandlingarna med Chrysler pågår men utan att röra sig framåt, säger källor till Reuters. Främsta tvistefrågorna rör de dyra sjukvårdsersättningarna till pensionerade arbetare.

På tisdag måste GM och Chrysler visa upp sina omstruktureringsplaner för myndigheterna. Skulle förhandlingarna med bilfacket och olika långivare misslyckas, ökar risken för konkurs betydligt.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".