En mur av poliser stoppade motdemonstranterna. Foto: Matthias Rietschel/Scanpix.

Polisen avstyrde nazibråk i Dresden

En nynazistisk demonstration i Dresden i Tyskland samlade 6 000 deltagare i går, mer än något tidigare år. Ett stort polisuppbåd lyckades avstyra större bråk mellan nazisterna och flera tusen motdemonstranter. Bara några få skadades rapporterar vår korrespondent.

Sorgemarsch är vad de högerextrema kallar sin årliga samling i Dresden. De kommer hit på årsdagen av de allierades bombning av Dresden, i februari 1945 då minst 25 000 personer dödades. Och de sörjer de tyska offren, brukar de hävda, inte de miljoner som föll offer för Nazitysklands angrepps- och förintelsekrig.

Och Dresdens styrande lät nynazisterna gå rakt igenom stadens affärskvarter. Där stannade deras tåg till en stund, i lördagsrushen, i en sorts maktdemonstration.

En motdemonstration med vänsterungdomar, så kallade antifascister, och folk från fackföreningar och politiska partier gick också genom staden. Där deltog inte kristdemokraterna, det största partiet i Dresden. De vill ha bort all politik från årsdagen för att minska uppmärksamheten i medierna och på så vis få nynazisterna att tappa intresset för Dresden.

Ändå var den kristdemokratiska borgmästaren Helma Orosz tydlig när hon talade på en minneshögtid:

– Nynazisterna vill göra vår stad till en symbol och de skändar Dresden, sa hon.

Per Eurenius, Dresden
per.eurenius@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".