Vill ha en ursäkt av Konstfack.

SL kräver Konstfack på skadestånd

Uppdaterad 17:00
Storstockholms lokaltrafik, SL, polisanmäler nu den student på Konstfack som i sin examensfilm visar hur en tunnelbanevagn vandaliseras. Skolan krävs också på 100 000 kronor och en ursäkt till SL.

– Detta beteende är fullständigt oacceptabelt. Våra resenärer ska kunna känna sig trygga och vi kan inte lägga ner massor av pengar i onödan på att sanera klotter och skadegörelse, säger SL:s styrelseordförande trafiklandstingsrådet Christer G Wennerholm (M).

Studenterna på Konstfack verkar vilja provocera. Det som nu upprör är en students examensfilm, som visar hur en maskerad person sprejar ner en tunnelbanevagn, krossar en ruta, kastar sig ut på perrongen och fortsätter sedan att klottra.

Vandaliseringen är ett brott som skulle kunna ge fyra års fängelse. Filmen har upprört många, bland andra kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth.

I slutet av januari spelade en annan student psykiskt sjuk som en del av sitt examensarbete. Polisen kallades till platsen och studenten togs med till psykakuten där hon tvångsmedicinerades.

Landstingpolitiker ifrågasätter agerandet och menar att det har undanhållit vård och resurser från andra som behöver det bättre.

Också den händelsen är polisanmäld och Konstfack har inlett en intern utredning.

På Konstfack är de inte tillgängliga för en kommentar i dag, men har tidigare sagt att om det visar sig att filmen har tillkommit på ett olagligt sätt, då har de gjort fel.

– Det är ju en del av en utbildning och ett examensarbete om jag förstår det hela rätt och då anser jag att man har ett moraliskt och etiskt ansvar. Jag tänker driva den frågan gentemot dem så att skattebetalarna och resenärerna i Stockholm får en ursäkt och får ersättning för de skador som detta har inneburit, säger Christer G Wennerholm.

– Om det visar sig att det här arbetet har tillkommit genom en olaglig handling då har vi självklart gjort ett fel och vi har haft vetskap om det när det gjordes på Konstfack, säger Konstfacks rektor Ivar Björkman.

Vad händer då?

– Det måste jag återkomma om och vi måste föra diskussionen på skolan och vår jurist kring detta, säger han.

Lotta Myhrén
lotta.myhren@sr.se

Robert Sennerdal
robert.sennerdal@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".