Algblomning i stor del av Östersjön

Nu blommar algerna för fullt i stort sett i hela Östersjön. Över hälften av algerna är så giftiga att länsstyrelserna avråder från bad.
På en campingplats några kilometer från Böda sand på Öland badar Stefan Andersson med sin familj. - Ja, det är tjockt. Vad tänker man då? – Att inte barnen ska snorkla och helst inte vara i det. Algblomningen, som varit kraftig runt Öland och Gotland sedan början av juli, har nu spridit sig norrut in i Stockholms skärgård och upp mot Åland och söderut till Blekingekusten. Där ser man signaler på att den kommer sprida sig söderut till Skånes kust Algblomningen har att göra med det varma vädret. Nu skulle det behövas flera veckors dåligt väder för att hejda utvecklingen säger man på SMHI. Det rör sig om olika sorters alger. Flera av dem är giftiga. Mest känd är den så kallade katthårsalgen som är giftig i mer än hälften av proverna. Gunnar Aneer är marinbiolog på Länsstyrelsen i Stockholm. Han säger att även om inte alla alger är giftiga så är det svårt att se skillnad på de farliga och ofarliga algerna. Därför avråder han från att bada om vattnet inte är så klart att man ser botten i knähögt vatten. - Det går inte att se om det är giftigt eller inte. Det kan vara så att det är helt ogiftigt men det ser precis ut som när det är giftigt. Det gör det svårt att avgöra, för den vanliga Svensson, att avgöra hur det står till. Så ser man alger så ska man betrakta dem som giftalger? – Ja, om det är alger som ser ut som små hårstrån och ofta är gulaktigt färgade. Vi brukar likna det vid rabarberkräm eller möjligen senapsfärg. Det är som mycket tunna hårstrån som flyter och missfärgar vattnet. Den som badar i vatten med giftiga alger kan få utslag, feber och huvudvärk eller bli magsjuk, om man får en kallsup i det grumliga vattnet. Farligast är det för små barn som lättare får kallsupar och djur som tycker om att dricka även av salt vatten. Men det är inte så lätt att få folk att avstå från att bada när vädret är varmt, säger Gunnar Aneer: - Vi tycker att folk helst ska undvika att bada där det är täta ansamlingar av alger. Det finns en risk att man kan bli dålig. Men vi försöker också säga att det här inte är något som i allmänhet är livsfarligt för människor. Men att f å folk att avstå från att bada när det är varmt och havet ger svalka är inte så lätt, säger Gunnar Aneer, marinbiolog på Länsstyrelsen i Stockholm
Aina Jutterström och SR Kalmar
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".