Låga statsbidrag hindrar hälsokontroller

Nu svarar landstingen på kritiken från Socialstyrelsen om att de skulle slarva med hälsokontrollerna av de asylsökande. Landsting som Ekot varit i kontakt med hävdar att statsbidraget är för lågt och är kritiska mot att de inte får mer pengar.
Stefan Schoultz är ekonomidirektör på Landstinget i Jönköping. Han säger att landstinget får för lågt bidrag i jämförelse med hur många asylsökande de tar emot. – Man kan ju vara kritisk mot den ersättning som landstingen får för den här verksamheten. Det är bara att konstatera att i vårt landsting räcker inte startbidraget, säger Stefan Schoultz. Slarvig kontroll Ekot har berättat att Socialstyrelsen tycker att landstingen slarvar med kontrollerna av de hälsoundersökningar som varje nyanländ asylsökande har rätt till. Enligt en undersökning som Landstingsförbundet själv gjort är det bara 37 procent som undersöks. Detta trots att det utgår statsbidrag för ändamålet. I Jönköping hälsoundersöks omkring 50 procent av de asylsökande. Resten har inte gått att nå, säger man, eller så har de redan undersökts i ett annat asylland. Det är också det svar flera landsting ger på Ekots fråga om varför alla inte undersöks. Underskottet ökar Ekonomidirektör Stefan Schoultz i Jönköping säger att man genomför undersökningarna, men med ett ökat underskott i budgeten som följd. – I slutänden drabbas ju landstinget ekonomiskt. Det är en rent ekonomisk fråga och där drabbas länets invånare och skattebetalare. Kommer skatten att höjas? – Nej, det påverkar ju inte omsättningen på det sättet. Det är en viss peng som nu då inte är finansierad, säger Stefan Schoultz. Risken med att de asylsökandes hälsa inte kontrolleras när de kommer hit är att de kan bära på smittsamma sjukdomar. På smittskyddsinstitutet nämns hiv, tuberkulos, gulsot och tarmsjukdomar. Norrbotten undantag På Socialstyrelsen nämns dock ett landsting som har en hög andel hälsokontroller och det är Norrbotten. Gertrud Nordin är distriktssköterska i Boden och förstår inte att resultaten runt om i landet är så dåliga. – De allra, allra flesta tackar ja. Det är ju en frivillig sak. Bland de cirka 4 800 asylsökande som jag har träffat under tio års tid är det kanske en enda person som har sagt absolut nej, säger Gertrud Nordin.
Anna Tibblin Hansson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".