ÖB betalar tillbaka

Försvarets ÖB, Johan Hederstedt, medger nu att hans fru tagit betalt för en semesterresa till Thailand. Medgivandet kommer efter flera dagars tystnad, efter att flera höga officierare anklagas för att ha brutit mot försvarets regler. Pengarna ska betalas tillbaka, lovar Hederstedt.
– Vi hade varit i Kina och mellanlandade i Bangkok. Där tog vi semester i fyra dagar och det betalade vi själva. Sedan har min fru tyvärr debiterats lön för två av de fyra dagarna. Det är fel. Hon ska betala tillbaka det. Borde ni inte känna till reglerna? – Jo, vi känner till reglerna men nu har det blivit på det här sättet. Det var i slutet av förra veckan som det avslöjades att fruarna till flera höga militärer, däribland ÖB Johan Hederstedts fru, fått betalt för att följa med på sina mäns representationsresor både utomlands och i Sverige. Formell karaktär Försvarets interna regler medger att fruarna får betalt vid viss utländsk representation. Men representationen måste vara av formell karaktär och dit hör inte semesterresor. Inte heller middag och baler som flera generalsfruar fått lön för. Om ÖB:s fru också fått betalt för den här typen av tillställningar känner Johan Hederstedt inte till – Är det så att min fru har varit med och hon fått lön för detta ska det rättas till. Nu har du beordrat en internrevision, att den ska tidigareläggas. Du är ju själv en av dem som kommer att vara föremål för granskningen. Hur ska det gå ihop? – Det gör man med fullt ovälde. Jag kommer självklart att inte lägga mig i. Kan man ha en överbefälhavare som inte följer reglerna? – Så vitt jag förstår följer jag reglerna. Att det sedan kanske har blivit något misstag i något fall, det är möjligt, säger Johan Hederstedt.
Jonas Alsgren
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".