Inte en droppe regn på flera veckor

Stora delar av norra Sverige har haft det torrare och varmare än på mycket mycket länge. De senaste veckorna har hundratals skogsbränder utbrutit, de svåraste vid Bygdeå, norr om Umeå. Bränderna verkar nu vara under kontroll.
– Vi fick dra 900 meter slang ungefär så i dag har man ganska ont i armarna, haft kramp i armarna i natt. Men nu är det dags att ge sig ut igen, säger hemvärnsman Göran Svensson som är en av alla de som slitit många timmar i skogarna utanför Umeå. – Det ryker lite överallt i skogen, men det beror på att vi låter det vara eftersom det inte är lönt att jobba med. Vi ska nu jobba med att förhindra att det sprider sig, säger brandman Per Granlöf. Juli har, liksom juni, varit en varm och torr månad i norra och mellersta Norrland. Sundsvall-Härnösands flygplats har inte fått en enda droppe regn på tre veckor i juli. Om det står sig månaden ut så blir det, som SMHI:s Hans Alexandersson uttrycker saken, ett svårslaget bottenrekord: 0 mm. Dygnsmedeltemperaturen ligger mellan tre och fem grader över det normala. Allt det här i en landsände som inte brukar ha värme- och torkaproblem.
Pia Sjögren och SR Västerbotten
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".