Nischbanker tjänar på skuldsättning

Svenskarnas skuldsättning har ökat kraftigt under senare år. Framför allt har de små nischbankerna utnyttjat det till att växa på lånemarknaden, visar en undersökning från Ikanobanken.
– Jag har ingen uppfattning om att vi tappar kunder till nischbankerna i dag, men vi gjorde det fram till år 2002, säger Lennart Haglund, vice VD på Föreningssparbanken. Vad grundar du den uppfattningen på? – Jag ser på vår egen utveckling. Jag vet vad vi har för kunder, vilka som lämnar oss och vilka som kommer till. I morse berättade ekot om en rapport som visar att svenskarna förlorar fyra miljarder kronor på att låta pengarna ligga på storbankernas konton med dålig avkastning, jämfört med bättre konton hos nischbankerna. Trots en omvittnad tröghet att flytta pengar till bättre alternativ, så har nischbankerna knappat in på de stora bankerna när det gäller inte minst utlången, men även inlåningen. Ökade med flera hundra procent Bengt Ericsson, doktorand vid Lunds universitet och sortimentsansvarig vid Ikanobanken, har sammanställt siffror från Statistiska Centralbyrån och Riksbanken som visar att de mindre Skandiabanken, Länsförsäkringar och Ikanobanken undre de senaste fem åren ökade sin utlåning med flera hundra procent från drygt fem till 22 miljarder kronor – samtidigt som storbankernas utlåning inte växte alls. – Vi ser ju ändå på ett tydligt sätt att under de senaste fem åren så har de fyra stora bankerna tillsammans tappat 20 procent av marknaden för utlåningen till hushållen och tio procent på inlåningen. Det är ju ändå en betydande rörelse, säger Bengt Ericsson.
Sören Granath
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".