Fler anmälningar om diskriminering

Ombudsmannen mot etnisk diskriminering, DO, får in allt fler anmälningar. Under första halvåret i år har DO fått in 371 ärenden, och det som ökar mest jämfört med samma period förra året är anmälningarna mot rättsväsendet.
– Det tycks ha skett en ökning under det först halvåret 2003 jämfört med samma tid förra året. Det är i huvudsak anmälningar mot polis, åklagare, domstol och kriminalvården, säger Ulrika Holfelt, jurist hos ombudsmannen mot etnisk diskriminering, DO Trakasserad ”Trakasserad av polis på grund av hudfärg”, ”Rasistisk behandling av Västra Götalands tingsrätt”, ”Diskriminering av romer inom rättsväsendet”. Det här är några av rubrikerna som finns bland de 43 anmälningar mot rättsväsendet som har kommit in till ombudsmannen för etnisk diskriminering under det första halvåret i år. DO kan inte utreda Ungefär hälften av anmälningarna gäller domstolar och poliser, men även åklagare, advokater och kriminalvården har fått anmälningar mot sig. DO har inga möjligheter att gå in och påverka domstolar i enskilda mål eller utreda och granska polisens arbete, eftersom lagen om diskriminering inte gäller myndigheters arbete. Därför avskrivs de flesta ärendena utan att DO har gjort något i frågan. – När det gäller just rättsväsendet, så är det ofta så att vi inte gör några djupare utredningar, för att vi har inte möjlighet att gå in i det enskilda fallet och påverka till exempel en domstolsprocess. – Utan då använder vi anmälningarna som underlag för våra generella åtgärder, där vi utbildar och informerar, och försöker förebygga diskriminering inom rättsväsendet, säger Ulrika Holfelt. Hur känns det då, att man inte kan gå djupare in i ett ärende? – Naturligtvis skulle vi önska att vi hade vassare verktyg, för att motverka diskriminering. Men än i dag har vi ingen lag som ger oss det mandatet, svarar hon. Toppen på isberget Myndigheterna inom rättsväsendet kommer på uppdrag av regeringen att ta fram strategier för att motverka etnisk diskriminering, ett arbete som kommer att inledas till hösten, och som DO också kommer att medverka i. Men trots att DO får in fler anmälningar mot rättsväsendet anser inte Ulrika Holfelt att det är fler personer som utsätts för diskriminering. – Vi tror inte att det är ett direkt tecken på att diskrimineringen har ökat. Mot bakgrund av den erfarenhet vi har i övrigt så vet vi att det finns ett stort motstånd, och ett mörkertal när det gäller diskriminering. Det vi får se är bara toppen av isberget, säger Ulrika Holfelt, jurist hos DO.
Lisen Elowson reporter, Sandra Foresti research
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".