Två män gifter sig.

Könsneutrala äktenskap från 1 maj

Uppdaterad 17:07
Tre av de borgerliga partierna och de tre i oppositionen har kommit överens om ett gemensamt förslag om könsneutrala äktenskap. Detta efter att regeringen misslyckades med att få fram en proposition.

– Vi tycker att det är väldigt bra att de har kommit överens, de partier som är överens, säger RFSL:s ordförande Sören Juvas.

Fortfarande står Kristdemokraterna som enda parti utanför uppgörelsen. Sedan frågan hamnade på riksdagens bord i december, efter att regeringen inte kunde komma överens, har målet varit att nå en sexpartiöverenskommelse - en överenskommelse som blev känd i dag.

Vissa justeringar har gjorts av det förslag som Moderaterna, Centern och Folkpartiet la för knappt en månad sedan.

Bland annat kommer inte partnerskapet automatiskt att övergå i äktenskap, utan par får istället aktivt ansöka om de vill omvandla partnerskapet till äktenskap i det fall att några inte vill ingå äktenskap.

Fortfarande kommer lagfarna domare att bli av med vigselrätten i och med den nya äktenskapslagen. Däremot blir möjligheten att ansöka om tillfällig vigselförordning kvar. I dag utförs runt hundra vigslar om året av personer som sökt tillfällig vigselförordning.

Samtidigt jämställs också Svenska kyrkan med andra samfund och får inte längre automatisk vigselrätt utan måste ansöka. Men vigselrätten kvarstår ändå i en övergångsperiod på ett år eftersom kyrkan inte tagit ställning i frågan om vigselrätten och att viga homosexuella.

Den nya äktenskapslagen är planerad att klubbas i riksdagen den 1 april och sedan träda i kraft den 1 maj.  Därefter blir det slutligen möjligt för homosexuella att ingå äktenskap, åtminstone borgerligt sådant. Frågan om kyrkbröllop kvarstår tills Svenska kyrkan avgör frågan under kyrkomötet i höst.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".