1 av 2
En enig Svea hovrätt meddelade den fällande domen mot Christine Schürrer. Arkivfoto: Jessica Gow/Scanpix
2 av 2
Klicka för grafik

Livstidsdom ligger fast för Arbogamorden

Svea Hovrätt fastställde på måndagen domen mot den kvinna som åtalats för mord på två barn i Arboga och mordförsök på deras mamma. Precis som i tingsrätten döms hon till livstids fängelse och utvisning ur Sverige.

– Min kommentar är precis som min klients kommentar att hon blir väldigt besviken och också förvånad. Vi ska göra allt vi kan för att få upp det här i Högsta domstolen och ansöka om ett prövningstillstånd, säger Christine Schürrers advokat Per-Ingvar Ekblad.

Det var en enig Svea hovrätt som meddelade den fällande domen mot Christine Schürrer på förmiddagen.

Själv nekar hon, men hovrätten konstaterar, precis som tingsrätten gjorde i sin dom, att det är uteslutet att det var någon annan än hon som trängde sig in i villan i Arboga och dödade barnen.

Hovrätten väljer till skillnad från tingsrätten att lägga större vikt vid mammans berättelse om vad som hände. Tingsrätten bortsåg helt från det med motiveringen att mammans skador var så allvarliga att det inte gick att veta vad hon verkligen kom ihåg.

Svea hovrätt konstaterar att hon har minnen, bland annat av en kvinna i hallen.

– Dessa omständigheter är inget direkt utpekande, men ett starkt indicium som pekar mot kvinnan i fråga, säger hovrättslagman Magnus Göransson.

Svea Hovrätt höjer också det skadestånd som barnens föräldrar ska få för psykiskt lidande till 100 000 kronor vardera. Det är högre än praxis, vilket motiveras med att det har varit en utdragen och mycket uppmärksammad rättsprocess som gjort det svårare för föräldrarna.

Christine Schürrer kommer inte att genomgå någon ny rättspsykiatrisk undersökning. Livstids fängelse är det enda tänkbara straffet enligt Svea Hovrätt. Utsikterna att fallet ska tas upp i Högsta domstolen bedöms vara små.

Advokat Ulrika Borg, som oberoende följt fallet för Ekot, säger att dagens dom var väntad. Hon tycker att det i debatten varit för stor fokus på bristen på DNA-bevis som binder Christine Schürrer till brottsplatsen.

– Det är inte ovanligt att det är så i många typer av mål. Jag tycker att det har blivit en diskussion i media om det här som egentligen inte riktigt har ett fäste i rättspraxis.

Henrika Åkerman
henrika.akerman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".