FRA-lag ligger i tiden hävdar Tolgfors

Förre moderate försvarsministern Anders Björck hoppar av uppdraget som ordförande i Försvarets underrättelsenämnd. Han är kritisk till hur den nya FRA-lagen påverkar kontrollen av signalspaningen. Men nuvarande försvarsministern Sten Tolgfors menar att lagen ligger i tiden.

– Den så kallade FRA-lagen har ju lett till att vi nu håller på att få ett kontrollsystem som jag inte tror på, säger Anders Björck. 

Anders Björck, landshövding i Uppland, är också ordförande i Försvarets underrättelsenämnd, FUN. Det är en parlamentarisk kommitté som ska representera folket och i praktiken är de enda icke-militärerna som mot tystnadsplikt får veta vad de militära underrättelsetjänsterna egentligen spanar efter. 

Anders Björck begär nu att få lämna sitt uppdrag i förtid. Hans mandat går annars ut i sommar. Han vill inte ta ansvar för den nyordning som regering och riksdag har beslutat om; att det ska bli jurister som ska leda tillsynen av den militära spaningen, därtill uppdelat på flera nämnder och instanser. 

– Det är väl omkring 10 olika kontrollorgan som var för sig, och samtidigt, ska försöka kontrollera det här. Det blir naturligtvis inte särskilt bra, säger Anders Björck. 

Försvarsminister Sten Tolgfors tar Anders Björcks avhopp och kritik med ro. 

– Där har Anders Björck en annan uppfattning än regeringen och riksdagsmajoriteten. Internationellt sett går också utvecklingen helt i riktning mot att det ska vara en ökad juridisk kontroll av just signalspaning och underrättelseverksamhet. Sverige går nu mot den inriktningen, säger försvarsminister Sten Tolgfors   

Vad gäller Anders Björcks kritik mot FRA-lagen så gäller det alltså hur tillsynen ska vara utformad. De utökade befogenheterna att spana på elektronisk trafik har han däremot inget emot.

– Vi måste ju följa med i utvecklingen. För landets säkerhet är det klart att vi behöver tillgång till kablar av olika slag. Det är ju en teknikutveckling som vi, om än motvilligt, måste acceptera. Det är inte det jag är kritisk mot, säger Anders Björck, avgående Anders Björck ordförande i Försvarets underrättelsenämnd. 

Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".