Demonstranter visade sitt stöd för Pirate Bays grundare Gottfrid Svartholm Warg och Peter Sunde. Foto: Bertil Ericson/Scanpix.
Pirate Bay-rättegången

Kritik mot åklagarnas tekniska kunskaper

På måndagen inleddes rättegången mot de fyra män som står bakom fildelningssajten The Pirate Bay och misstänks för upphovsrättsbrott. I dag har åklagaren presenterat själva brottsmisstankarna och hur det fungerar tekniskt. Men de åtalade anser att åklagarna är för dåligt insatta i tekniken.

– Nivån på tekniksnacket är väldigt låg och inkorrekt i många fall, säger Fredrik Neij.

Det handlar mycket om teknik, fyra män står åtalade för att ha hjälpt till att sprida upphovsrättsskyddat material på sajten The Pirate Bay. Detta genom Torrent-teknik, som innebär att de via länkar på hemsidan har hjälpt privatpersoner att komma i kontakt med varandra och sedan kunna ladda ner material från varandras datorer. Materialet fanns alltså inte lagrat på The Pirate Bays hemsida.

De åtalade nekar till brott och bestrider skadeståndet. De menar att själv tekniken inte är olaglig och att de enskilda användarna själv har en skyldighet att inte ladda ner upphovsrättsskyddat material.  

– Att tillhandahålla en infrastruktur för att tillåta kommunikation mellan människor är väl inte på något sätt dåligt eller olagligt. Vägverket tillåter ju att bilar kör omkring med vapen och kärnavfall på vägarna, men det är ju inte Vägverkets fel, utan de tillhandahåller en infrastruktur som är bra för samhället och jag ser ingen skillnad mellan det och det som Pirate Bay sysslar med, säger Peter Sunde, en av de åtalade.

Men film- och musikbolagen håller inte med om det här, utan menar att de åtalade medvetet bryter mot lagen.

– De kallar ju sig för The Pirate Bay och har bjudit in människor att fildela upphovsrättsskyddade verk och de har spottat på alla upphovsrättsinnehavare som sagt att de inte vill vara med. Det är ju inte så att de inte kan styra innehållet på sajten, säger advokat Monique Wadsted, som representerar många av filmbolagen.  

Intresset för rättegångens första dag var stort, både från medier och allmänhet. Många hade samlats utanför och inne i rättssalen.

En av dem som hade sökt sig till tingsrätten i Stockholm var Danny Jansson.

– Jag är här för att visa mitt stöd för grabbarna i The Pirate Bay, och för att jag gillar det de har gjort. Jag vill visa solidaritet och att jag finns här för dem, säger han.

Rättegången fortsätter i ytterligare drygt två veckor, sedan ska det stå klart vad som är tillåtet när det gäller upphovsrättsskyddat material som laddas ner på internet i Sverige.  

Lotta Myhrén
lotta.myhren@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".