Tycker att nya regler behövs.

ECB:s chef vill skärpa finansregler

Chefen för Europeiska centralbanken, Jean-Claude Trichet, vill se strängare reglering av finanssystemet när krisen väl är över. Det kom fram vid ett möte i Europaparlamentet i dag med riksdagsledamöter från en rad olika medlemsländer, bland andra Sverige.

Visserligen stormar det med orkanvindar just nu på finansmarknaden. Men likafullt vill ECB-chefen Jean-Claude Trichet blicka in i framtiden, bortom krisen och se hur det kan bli efteråt.

I den ekonomiska sfären vill ju många låta marknadskrafterna få ett stort spelrum. Men Trichet går i motsatt riktning och efterlyser mer av styrning från politiker.  

Det var alltså inte mer svängrum för marknaderna Trichet vill se, utan strängare reglering. Det behövs drivkrafter som gör att finanssektorn inte stirrar sig blind på kortsiktiga vinster utan lyfter fokus, dundrade ECB-chefen.

Trichet vill också se mer av övervakning av oreglerade marknader. Och anledningen till denna regleringsiver är, förklarade Trichet, att i goda tider driver marknadskrafterna upp tillgångar så att de blir bubblor som spricker. Och i magra tider förstärks fallen av marknaderna.

Han levererade ytterligare en liten knäpp på näsan till många medlemsländer när han stirrade ut över församlingen i Europaparlamentet och förkunnade: De industrialiserade länderna behöver råd från internationella institutioner som IMF, Internationella valutafonden.

Han sa inte att de ansett sig för fina för sådant, men andemeningen var nog den när han förklarade att hittills har de industrialiserade länderna betraktat sig som immuna mot sådana behov.

Så mer reglering, mer övervakning och vägledning var budskapet denna bistra måndag i det krisdrabbade Europa.

Willy Silberstein, Bryssel
willy.silberstein@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".