Ryska bilarbetare oroliga för framtiden

Den ekonomiska krisen i Ryssland har fört med sig en snabbt stigande arbetslöshet. Landets president Dmitrij Medvedev har lovat ett krispaket på motsvarande dryga tio miljarder svenska kronor på bland annat vidareutbildning för dem som förlorat sina jobb. Men i de ryska bilfabrikerna längs Volgafloden växer oron för massuppsägningar.

Det är måndag kväll och möte i fackföreningen Enighet vid fabriken Avtovaz som tillverkar Ladabilar i staden Toljatti i Volgaområdet. Stämningen är allvarlig eftersom systerfabriken, som ägs gemensamt av Avtovaz och General Motors, redan har varslat 400 anställda på grund av planerade produktionsminskningar och fler varsel sägs vara på gång.

Den ryska bilförsäljningen minskade med 45 procent i januari jämfört med föregående månad och Lada sålde nästan 40 procent färre bilar under årets första månad jämfört med samma period 2008. När den totala arbetslösheten i Ryssland nu nått åtta procent och bara fortsätter att stiga ser utsikterna dystra ut för dem som blir av med jobben i Toljattis bilfabriker.

Pjotr Zolotarjov är ordförande i den oberoende fackföreningen Enighet vid Avtovaz i Toljatti. Han säger att det är den ryska regeringen som är ansvarig för den nuvarande situationen.

– Regeringen skulle ha skapat skyddsmekanismer så att vi vanliga arbetare inte drabbas så hårt, säger Pjotr Zolotarjov.

Staten garanterar bara ersättning i två månader från uppsägning, men med tanke på alla neddragningar inom den ryska industrin kan ingen räkna med nytt jobb på så kort tid. Zolotarjov säger att de mest lågavlönade dessutom sitter fast i en skuldfälla.

– Många arbetare har varit tvungna att låna till skyhöga räntor eftersom lönen inte räckt till det allra nödvändigaste och nu är det de ryska bankerna som staten pumpar in pengar i, säger Pjotr Zolotarjov i den oberoende fackföreningen vid en av bilfabrikerna längs Volgafloden. 

Fredrik Wadström, Toljatti
fredrik.wadstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".