Abort på grund av kön kan inte nekas

Sjukhuspersonal i Eskilstuna har reagerat över att de tvingats medverka till två aborter som de misstänker beror på att fostren var flickor. Men vården kan inte neka fosterdiagnostik eller abort, säger professor Ulf Högberg, ordförande för Svensk förening för obstetrik och gynekologi.

– Jag tycker att det är viktigt att Socialstyrelsen beaktar frågan och gör ett uttalande om att det inte är önskvärt att man in vården utreder för att bestämma kön som underlag för att sedan ta ställning om man ska göra abort. Men jag kan inte se att Socialstyrelsen har några möjligheter att invända mot att det förekommer, utan det här är en fråga som man får försöka lösa så gott man kan med det par eller den kvinna det gäller, säger Ulf Högberg.

Det är kvinnoklinikchefen på Mälarsjukhuset i Eskilstuna som vill ha vägledning efter två aborter som upprört medarbetarna.

Fallet gäller en kvinna som blev gravid 2007 och ville ha ett fostervattenprov. Provet erbjuds till kvinnor över 35 år och ger ett tidigt besked om kromosomförändringar, och samtidigt får man uppgift om barnets kön.

Kvinnans foster var friskt, men hon valde att göra abort. Ett år senare kom hon tillbaka och efter ett ultraljud som tydde på att det var ännu en flicka hon väntade, så gjorde hon abort igen.

I Sverige har alla gravida rätt att göra abort innan vecka 18, därefter krävs synnerliga skäl. Och i realiteten kan alltså ingen nekas vare sig ultraljud eller fostervattenprov.

Men Ulf Högberg anser att stegen innan ett fostervattenprov är så många och innebär en sådan press, att han bedömer fallet på Mälarsjukhuset som ett särfall.

– Jag tror inte att det tillhör vanligheterna och jag tror inte att det kommer att bli en vanlig frågeställning. Om man ser till människors attityd till fosterdiagnostik i dag är majoritet av väntande mammor och pappor inställda på att man inte ska gripa in för mycket i det som är naturen, säger han.

Susan Ritzén
susan.ritzen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".