Självständigheten var speciell eftersom den bröt mot internationella regler. Foto: Visar Kryeziu/Scanpix

Kosovo firar lugnt första år som stat

I dag är det precis ett år sedan Kosovo förklarade sig självständigt från Serbien. Den stora framgången under året är att det har varit relativt fritt från oroligheter mellan kosovoalbanerna och den serbiska minoriteten.

För ett år sedan var det proppfullt på gatorna i huvudstaden Pristina av människor som ville fira självständigheten. 1999 hade Kosovo ryckts loss från Serbien där det hörde hemma, men fram till för ett år sedan var området ett FN-protektorat. Förhoppningarna var att Kosovo snabbt skulle bli erkänt av omvärlden som en självständig stat.

– I slutet av 2008 kommer Kosovo att ha blivit erkänt av mer än 100 länder, sa en av landets ledande politiker Edita Tahiri vid självständigheten.

I själva verket är det bara lite drygt 50 länder som hittills upprättat diplomatiska förbindelser med Pristina. Och även fem EU-länder, bland dem Spanien, vägrar erkänna Kosovo och så naturligtvis Serbien.

Självständigheten var kontroversiell eftersom det i princip strider mot internationella regler att en provins får bryta sig ur den stat man tillhör.

– Att så relativt få länder har erkänt Kosovo är en besvikelse, men människorna börjar acceptera att det kommer att ta längre tid än man tidigare trott, säger Agron Bajrami som är chefredaktör för landets ledande tidning, Koha Ditóre.

Det finns också ett stort missnöje med den ekonomiska utvecklingen.

– Medborgarna hade förväntat sig mer av regeringen, säger Agron Bajrami, arbetslösheten ligger på åtminstone 50 procent men det har länge varit ett kroniskt problem i Kosovo och är inget nytt.

Fattigdomen är fortsatt hög liksom brottsligheten. Tidigare fick landet mycket pengar från kosovoalbaner som emigrerat till Västeuropa men de pengaströmmarna har sinat på grund av den ekonomiska krisen.

Men Bajrami säger att självständigheten ändå har varit stor succé och framför allt genom att tvärtemot vad man befarade så har det inte blivit några öppna oroligheter mellan de två miljoner kosovoalbanerna och de drygt 100 000 serberna. Det har heller inte blivit någon serbisk flykt.

De två folkgrupperna lever visserligen helt åtskilda från varandra, men överstelöjtnant Håkan Berglind som är stabschef för Nato-trupperna i centrala Kosovo, bekräftar bilden av att det varit relativt lugnt under det gångna året och inför ettårsdagen.

– Mer eller mindre, det är mindre incidenter som har skett under tiden. I det stora hela måste man säga att det har varit lugnt, säger han.

Sten Sjöström
sten.sjostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".