Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Anställdas meddelarfrihet kan stärkas

Publicerat tisdag 17 februari 2009 kl 05.02

Kommunala chefer som bestraffar anställda för att de lämnat uppgifter till medier ska framöver kunna dömas till böter eller till och med fängelse. Det föreslår en statlig utredning, erfar Ekot.

Alla som jobbar i kommuner, landsting och statliga myndigheter, som till exempel Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen, har meddelarfrihet. Det innebär att de har rätt att lämna uppgifter om nästan vad som helst till journalister. Chefer får inte ta reda på vem som har läckt uppgifter till medierna. Det är förbjudet.

Det är också förbjudet att straffa anställda som lämnat uppgifter till medier och ställt upp på intervjuer, något som trots allt förekommer.

Inom statlig förvaltning kan chefer straffas efter att de gett anställda repressalier för att de lämnat uppgifter till medier. Men inom kommunal verksamhet har det inte varit möjligt. Det beror på en lucka i lagen eftersom frågan hanterats i kollektivavtal inom kommunal verksamhet och inte genom lag.

Det vill nu utredningen ändra på, och enligt vad Ekot erfar ska det ske genom ändring av tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen.

Enligt uppgifter till Ekot föreslår utredningen att den som med uppsåt vidtar någon form av repressalie mot en anställd som går ut i medier ska kunna dömas till böter eller fängelse i upp till ett år. Det här kommer att gälla oavsett om man jobbar i kommuner, landsting eller i statlig förvaltning, eller i kommunala eller landstingsägda bolag.

Utredningen vill också att brottet inte längre ska betraktas som ett tjänstefel enligt brottsbalken, utan i stället regleras enligt tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetslagstiftningen. Det gör enligt utredningen att lagen blir mer effektiv och ändamålsenlig och kan innebära att flera repressalier från tjänstemän i offentlig sektor kan komma att betraktas som brott.

Yttrandefrihetskommittén som ska vara färdig 2011, ska lämna förslag till lösningar på hur framtidens yttrandefrihetslagar ska se ut.

Karin Runblom
karin.runblom@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".