Tog tillbaka en del.
Pirate Bay-rättegången

Åklagaren tog tillbaka en del av åtalet

Åklagaren tog tillbaka en del av åtalet mot de fyra som står bakom sajten The Pirate Bay som gör det möjligt för alla att dela filer med varandra. Det är den del som handlar om framställning av exemplar som stryks.

– Påståendet om exemplarframställning försvinner, sa Håkan Roswall, åklagare.

Det som stryks är att The Pirate Bay hjälpt till att ta fram exemplar av upphovsrättsskyddat material genom att de som fildelat med hjälp av sajten kunnat skapa egna kopior.

Men påståendet om att de åtalade gjort att allmänheten kunnat dela filer med varandra kvarstår. Och att de på så sätt begått ett brott mot lagen om upphovsrätt.

Den nya brottsrubriceringen som lämnas in av åklagaren i morgon blir istället medhjälp till tillgängliggörande.

Juristprofessor Jan Rosén säger till P3 Nyheter att det här inte ändrar vilket straff de åtalade kan få, men att det kan påverka skadeståndet.

Bakgrund:

Fyra personer misstänks för förberedelse och medhjälp till brott mot lagen om upphovsrätt genom att ha tillhandahållit teknik på webbsajten The Piraye Bay som gjort det möjligt för alla att ladda ner bilder och ljud. De åtalade är Peter Sunde, Fredrik Neij, Gottfrid Svartholm Warg och Carl Lundström. Samtliga nekar till brott.

Rättegången som pågår i 13 dagar startade måndagen den 16 februari i Stockholms tingsrätt. Dag två var liksom dag ett vikt för åklagarens sakframställning.

Anna-Karin Ivarsson
anna-karin.ivarsson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".