Nakagawa sluddrade och verkade somna vid en presskonferens. Foto: Gregorio Borgia/Scanpix.

Japans finansminister avgår

I Japan har finansministern tvingats avgå, detta sedan han anklagats för att ha uppträtt full på en presskonferens. Ny finansminister blir nuvarande ekonomiminister Kaoru Yosano.

Skandalen kring finansministern kommer samtidigt som Japan står inför sin värsta ekonomiska kris på över 50 år.

Japans finansminister Shoichi Nakagawa gjorde inte så bra ifrån sig vid en presskonferens på ett G7-möte i Rom härom dagen. Ett tag såg han ut att somna. När han pratade sluddrade han och såg förvirrad ut. Håret var tilltufsat.

Finansministern avvisar anklagelser om att han var full. Han säger att han tagit för mycket hostmedicin och var jetlaggad efter den långa flygningen från Tokyo.

Men oppositionen krävde hans avgång, tv-bilderna från presskonferensen upprör många japaner och är genanta för regeringen. Nu säger Nakagawa att han avgår.

Skandalen kring finansminister Nakagawa kunde knappast komma vid en värre tidpunkt, precis när japanska regeringen säger att landet befinner sig i sin värsta ekonomiska kris sedan andra världskriget.

En tidpunkt då regeringen rimligen vill visa att den har kompetenta krafter som försöker rädda ekonomin, som är världens näst största efter USA.

Premiärminister Taro Aso har redan rekordlåga opinionssiffror och rykten surrar om att han snart också kan tvingas avgå.

Nils Horner, Melbourne
nils.horner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".