Kycklingar kan orsaka sjukhussjuka

Var fjärde kyckling bär på tarmbakterier som är resistenta mot vancomycin, ett starkt antibiotika, enligt provtagningar som gjorts av statens veterinärmedicinska anstalt, SVA. Det betyder att motståndskraftiga bakterier skulle kunna spridas från kycklingar till människor och orsaka sjukhussjuka.
Den här sortens antibiotika har inte getts till djur i Sverige på över tjugo år. Varför man nu hittar resistenta bakterier hos kycklingar går inte att svara på. – Vi vet inte riktigt. Det är en smitta som vi inte har kunnat spåra, än så länge i alla fall, och som vi inte riktigt vet ursprunget till, säger Anders Franklin, veterinär och chef för avdelningen för antibiotika på SVA. Hotar redan sjuka I Holland har personer som arbetat med kycklingar smittats med bakterierna, som kallas enterokocker, men risken att friska människor skulle kunna bli allvarligt sjuka är inte särskilt stor. Däremot kan resistenta bakterier ge livshotande sjukdomar till personer med redan nedsatt immunförsvar. Förra året påträffades ett antal fall av resistenta enterokocker på svenska sjukhus. Men att smittan skulle ha orsakats av kyckling går inte att bevisa, säger Anders Franklin. – Vi bedömer inte alls det här som någon hälsorisk för människor i dag. Men vi vill ju stoppa alla möjliga risker i tid, innan de når sådana nivåer som man har på kycklingar som uppföds i andra länder, säger Anders Franklin. Från andra länder Hur kycklingarna har kunnat få bakterier som är resistenta mot vancomycin vet alltså inte SVA. I andra länder är det vanligt att djur matas med stora mängder antibiotika. Smittan skulle kunna ha spridits från andra länder till Sverige. Att man nu hittar fler bakterier kan också bero på att man mäter med noggrannare metoder. Smittskyddsinstitutet skärper nu vaksamheten, säger statsepidemiolog Johan Giesecke. – Vi följer noga det här med enterokocker hos människor. Det är ungefär 20 personer per år som får den här sjukdomen och blir sjuka av den och det har varit konstant de senaste 3-4 åren. Men vi vill ju inte att det ska öka, säger han. Men de här 20 personerna, de har inte fått det av att de har ätit kyckling? – Det vet vi inte. Och det går inte att bevisa heller? – Ungefär hälften av dem har fått det i utlandet och hälften har fått det i Sverige. Exakt var och hur de har fått det är nästan omöjligt att veta, säger Johan Giesecke
Sara Hägg
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".