JEM:s ledare deltar i samtal. Foto: Maneesh Bakshi/Scanpix.

Ett steg närmare fred i Darfurkonflikten

Stora framsteg har gjorts när det gäller konflikten i Darfur. Sudans regering och den tyngst beväpnade rebellgruppen som strider i området, JEM, har undertecknat ett avtal som kan bana väg för en fredsöverenskommelse.

Under den senaste veckans fredsförhandlingar i Qatars huvudstad Doha har rebellgruppen JEM och Sudans regering kommit överens om att utväxla fångar, en särskilt viktig punkt för rebellgruppen, för att skapa förtroende för fortsatta förhandlingar. 

Dessutom är man överens om att släppa fram humanitär hjälp och att stoppa tvångsförflyttningar av flyktingar och trakasserier av civila. 

Samtalen mellan rebellgruppen JEM och Khartoumregeringen är uppbackade av Afrikanska unionen, FN och Arabförbundet. Inom två veckor är det meningen att man ska man slå fast ramarna för fredsavtalet och ett eld upphör. 

Fredsprocessen är framtvingad under hårt tryck från det internationella samfundet. Vissa bedömare menar att framgångarna nu är ett försök att ta bort fokus från hotet om ett åtal mot Sudans president Omar al-Bashir från Internationella brottmålsdomstolen i Haag. Ett åtal mot honom riskerar att på nytt orsaka strider.  

Andra menar att det också är hög tid att engagera andra rebellgrupper i avtalet för att det verkligen ska bli fred i Darfur efter sex år av strider. Enligt FN har striderna krävt mer än 300 000 människors liv och lett till att över två miljoner människor är på flykt.  

Under de senaste veckorna har fokus för striderna varit staden Muhajiriya i södra Darfur, en strategiskt placerad ort på väg mot den oljerika södra Kordofanregionen. Sudans armé har efter strider nu tagit över Muhajiriya från JEM-rebellerna.  

Margareta Svensson, Johannesburg
margareta.svensson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".