Riksbanken öppen för nollränta

Uppdaterad 17:40
Riksbanken är beredd på att reporäntan behöver sänkas till noll procent, även om det inte är det mest sannolika scenariot för ränteutvecklingen.

– Enligt den penningpolitiska rapporten och den sannolikhetsfördelning som finns runt reporäntebanan där, så är sannolikheten 25 procent att vi touchar den här nollräntenivån, säger vice riksbankschef Lars E O Svensson.

Enligt Lars E O Svensson är det alltså just nu ändå mest troligt att räntan inte sänks till riktigt noll procent. Men på Riksbanken har man beredskap för en nollräntenivå. Trots att det då inte går att sänka reporäntan mer finns det andra sätt att bedriva penningpolitik på.

– Man kan fortsätta och försöka få de finansiella marknaderna att fungera så bra som möjligt. Sedan kan man bevaka inflationsförväntningarna, se till att de inte faller för mycket. Om inte det hjälper finns det fler åtgärder man kan ta till. Men ett trovärdigt inflationsmål räcker väldigt länge, säger Lars E O Svensson.

Om reporäntan sänks till noll finns det risk för deflation, alltså motsatsen till inflation, ett läge där priserna faller och den ekonomiska aktiviteten minskar.

Enligt Lars E O Svensson kan Riksbankens mål för inflationen, alltså att en årlig prisökning på två procent plus/minus en procentenhet, därför behöva ändras.

– En möjlighet är att skärpa inflationsmålet och se det som ett litet mer långsiktigt inflationsmål som kanske skulle hålla över fem år eller så. Om man får för låg inflation i början så kompenserar man det med en litet högre inflation senare, för att få ett genomsnitt på två procent under en litet längre period, säger vice riksbankschef Lars E O Svensson.

Robert Sennerdahl
robert.sennerdahl@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".