Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Väljarna mycket osäkra inför EU-valet

Det råder mycket stor osäkerhet bland väljarna inför valet till Europaparlamentet i juni. Det visar en väljarundersökning som Statistiska Centralbyrån har gjort. Enligt mätningen tappar ändå förra valets vinnare Junilistan mark medan Socialdemokraterna och Moderaterna går framåt.

Knappt hälften av de tillfrågade säger att de ska rösta i valet. Det är något som i och för sig vore en framgång eftersom valdeltagandet i förra valet till Europaparlamentet var drygt 37 procent. 

Drygt 4 000 personer har svarat på Statistiska Centralbyråns, SCB, fråga om valdeltagande.

Den stora osäkerheten gäller vilket parti de röstande tänker välja. Av de som sagt att de ska rösta vet inte 38 procent vilket parti de ska rösta på. 

Av de som säger vilket parti de ska rösta på, fördelas rösterna så att Socialdemokraterna och Moderaterna får betydligt större andelar än de fick i förra parlamentsvalet. 

För det förra valets storsegrare Junilistan är SCB:s mätning en katastrof. Junilistan skulle enligt mätningen bara få 1 procent av rösterna. Även Kristdemokraterna skulle bli utan representation i parlamentet. På SCB:s fråga om partisympatier har 1 300 personer svarat. 

Till det som är osäkert bidrar också att antalet förstagångsväljare är fler än tidigare. Av knappt 7 miljoner röstberättigade är 587 000 personer förstagångsväljare i ett Europaparlamentsval. SCB:s undersökning är gjord i november förra året.  

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".