Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

100 Gripenplan i Sveriges försvar

Publicerat tisdag 17 februari 2009 kl 12.08
Sten Tolgfors

Det blir sannolikt 100 Gripenplan i det svenska försvaret även i framtiden, och 28 000 personer i de insatsförband som ska försvara Sverige, precis som överbefälhavaren tidigare har föreslagit.

Det beskedet lämnade försvarsminister Sten Tolgfors i dag inför regeringens proposition om försvarets framtid som presenteras i nästa månad.

– Vi kommer att nå en kraftfullt ökad försvarsförmåga för Sverige genom ökad tillgänglighet och ökad användbarhet, säger Sten Tolgfors.

Blir ÖB:s förslag på antalet soldater och hemvärnsmän det förslag du lägger fram i mars?

– Nu får vi en bra balans. Vi går till exempel från tre tillgängliga och användbara armébataljoner till åtta, som är omedelbart gripbara för att värna Sverige eller att göra insatser i och utanför närområdet, säger Sten Tolgfors.

För drygt två veckor sedan lämnade Överbefälhavare Håkan Syrén sitt underlag till regeringen inför regeringens proposition om försvarets framtid.

ÖB föreslog att 28 000 personer inom armén, flygvapnet och marinen snabbt ska kunna sättas in om Sverige ställs inför ett hot. Samtidigt ska det finnas 22 000 inom Hemvärnet eller de nationella skyddsstyrkorna.

Sten Tolgfors ställer sig nu bakom förslagen. Antalet soldater är tillräckligt stort för att kunna försvara Sverige mot de hot som finns inom överskådlig framtid, menar han.

Vad gäller flygvapnet har riksdagen tidigare bestämt att Sverige ska ha 100 Gripenplan. Politikerna i Försvarsberedningen och försvarsminister Sten Tolgfors har velat minska antalet ännu mer. Men överbefälhavaren vill behålla 100 plan, och får nu Tolgfors stöd.

– Det viktiga är att se till att de piloter som vi har i Sverige får övning och flygtimmar, att vi får rätt beväpning och att vi värnar förmågan inom flygvapensystemet, säger Sten Tolgfors.

Med 100 plan, har vi verkligen råd att skaffa vapen och den utrustning som behövs och ha den flygtid som vi bör ha på planen?

– Det här ryms inom ramen. Jag tror ingen har intresse av att skära ner antalet plan bara för att så ska ske, säger.

Sten Tolgfors vill gärna ha en blocköverskridande uppgörelse om försvarets framtid. Ställer Socialdemokraterna inte upp lägger dock regeringen förslaget på egen hand.

– Skulle det vara så att Socialdemokraterna inte orkar leva upp till de åtaganden som man har gjort, då har alliansen majoritet i alla fall, säger Sten Tolgfors.

Mats Eriksson
mats.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".