Arbetslöshet bland unga ökar

Ungdomsarbetslösheten i Sverige ökar. Framför allt när det gäller långtidsarbetslösheten. Detta trots att kommunerna har en så kallad ungdomsgaranti, där de unga garanteras att inte behöva gå utan jobb mer än högst 100 dagar.
–Jag tycker att det är en bra åtgärd och en bra inriktning. Unga människor får inte fastna i långtidsarbetslöshet. Men det är viktigt att konstatera om vi på vissa håll ser inlåsningseffekter. Att man fastnar i åtgärder är naturligtvis inte syftet varken med ungdomsgarantin eller någon annan arbetsmarknadspolitisk åtgärd, säger ungdomsminister Lena Hallengren. Arbetslösheten är på uppåtgående bland de yngre mellan 18 och 24 år.mest illavarslande är att alltfler fastnar i långtidsarbetslöshet. I fjol var de 3000, i år dubbelt så många. Uppenbart är att kommunernas ungdomsgaranti, som gäller jobbsökarna mellan 20 och 24 år, inte fungerar som det var tänkt. Enligt siffror från Arbetsmarknadsstyrelsen, Ams, så har mer än varannan arbetslös varken fått ett nytt jobb eller lämplig utbildning innan perioden har gått ut. Det här måste bli betydligt bättre anser ungdomsministern. Men när hon i augusti träffar representanter från Ams har hon själv inga konkreta idéer att lägga fram. – Det finns inget konkret förslag nu. Jag och arbetsmarknadsministern ska träffa Ams för en kvartalsredovisning nu i augusti. Ams generaldirektör, Anders L Johansson, anser att problemet är att många kommuner inte klarar av uppgiften med ungdomsgarantin. hans lösning är att Ams fortsätter på den inslagna vägen med att satsa på en bättre jobbförmedling. För det finns jobb på den reguljära arbetsmarknaden säger han. – Det finns jobb och en efterfrågan. Då måste vi i ökad utsträckning jobba intensivt med individen och matcha individen mot den efterfrågan som finns på arbetsmarknaden. Det hindrar inte att man som ett komplement har olika typer av arbetsmarknadsutbildningar och arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Men vi ska jobba mycket mer mot den reguljära arbetsmarknaden med ett professionellt förmedlingsstöd i botten.
Jonas Alsgren
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".