Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Posten gör storvinst trots krisen

Det går fortsatt bra för Posten. Visserligen blev vinsten något lägre än 2007, men resultatet blev ändå drygt två miljarder kronor.

– Jag tycker att resultatet är ganska starkt, med tanke på den omvärld vi befinner oss i. Vi har ett något lägre resultat än 2007, men tittar man allmänt så kan man ju konstatera att jämförbara företag har resultattapp på 30-40 procent. Så det är klart att i den omgivningen är det ett bra resultat, säger Postens vd Lars G Nordström.

Sista kvartalet förra året gjorde Posten en vinst efter finansnetto på 347 miljoner kronor. För helåret 2008 blev vinsten 2,1 miljarder kronor, en minskning med tre procent jämfört med 2007, som var ett mycket starkt år för Posten.

I dagsläget finns inga planer på personalnedskärningar, men konjunkturnedgången har påverkat Posten, säger Lars G Nordström.

– Om intäkterna fortsätter att vika måste vi göra något på kostnadssidan. Men just nu ser jag inga behov av några drastiska åtgärder, men det gäller att vara snabb och flexibel i den här situationen.

Posten arbetar nu med handlingar för att EU:s konkurrensmyndigheter ska kunna granska samgåendet mellan svenska och danska posten, som är planerat att genomföras i juni i år. Fusionen i sig tros leda till besparingar på en miljard kronor.

Lars G Nordström säger att det senare, när företagen gått samman, kan komma en andra våg som kan medföra ytterligare kostnadsminskningar. Men om det handlar om personalnedskärningar är för tidigt att säga.

Själv jobbar Lars G Nordström gratis, efter att hans omdiskuterade lön på 900 000 i månaden ifrågasattes i höstas. Hur läge han kommer att avstå lönen är inte bestämt.

– Det här var en isolerat företeelse i en som jag hoppas isolerad, ganska unik situation. Men det hoppas jag är ett relativt kortvarigt tillstånd.

Hur länge kommer det att vara så tror du?

– Det vet jag inte. Det får vi diskutera.

Vad lever du på då?

– Ja, det är naturligtvis på det viset att jag har ju en pension och jag har sparat lite på banken. Men som jag säger, det är ganska ointressant. Det har med min privatekonomi att göra och, den här situationen, den uppstod ju, tycker jag, på ett väldigt olyckligt sätt. Men min enda rimliga åtgärd var att göra det som jag gjorde och sedan är det klart att jag räknar med att det inte ska fortsätta, säger Postens vd Lars G Nordström.

Catarina Friskman
catarina.friskman@sr.se 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".