14-åringar tvingas bli rebellsoldater

På Sri Lanka har de tamilska rebellerna nu börjat rekrytera fler barnsoldater för att komma ur sitt trängda läge. Det hävdar FN:s barnfond UNICEF.

Barn ner i 14-års ålder tvingas nu bli nya soldater i de tamilska tigrarnas rebellarmé, mitt under brinnande slutstrid, som den lankesiska armén kallar det, berättar James Elder, talesman för UNICEF i huvudstaden Colombo. 

Runt 250 000 människor beräknas vara instängda i stridsområdet i norr. De är omringade av regeringsarmén och hindras av rebellerna att lämna området, enligt flera rapporter. 

Bland de instängda tvångsrekryterar nu rebellerna nya soldater, både vuxna och barn, enligt FN. 

Mycket lite information kommer ut från stridsområdet eftersom både biståndsorganisationer och oberoende journalister nekas att resa in där, men James Elder på UNICEF säger att FN får uppgifter inifrån, och att de nu visar att barnsoldaterna blir fler.  

Redan tidigare har UNICEF uppgifter om minst 6 000 barnsoldater hos de tamilska rebellerna under de senaste fem åren. Nu när striderna i området är så intensiva, riskerar de här barnen att komma direkt i skottlinjen. 

Trots påtryckningar från omvärlden har ingen förändring skett de senaste veckorna vad det gäller de civilas utsatthet i stridsområdet, säger Elder.  

UNICEF har lyckats evakuera några hundra skadade barn som nu kan få läkarvård för bland annat skottskador och granatsplitter. Vad de har utsatts för, visar än mer på allvaret för de som ännu inte fått komma därifrån, säger Elder. 

Maria Sjöqvist
maria.sjoqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".