SD-politiker misstänks ha rånat reporter

Åklagare har inlett en förundersökning mot ordföranden i Sverigedemokraternas ungdomsförbund, Erik Almqvist. Misstankarna gäller stöld eller rån av en väska med en kamera från en reporter från P1-programmet Kaliber, som följt partiet under annan identitet.

– Jag kan förstå att de känner sig kränkta. Jag kan förstå att man blir paff. Det tror jag att vem som helst skulle bli. Men att därifrån ta steget till att bete sig hotfullt och stjäla materialet, det tycker inte jag är professionellt, säger Sanna Klinghoffer, producent för Kaliber. 

Enligt anmälan till polisen är Erik Almqvist och tre andra Sverigedemokrater misstänka för stöld alternativt rån. 

Reportern från P1 programmet Kaliber hade sedan i höstas arbetat under annan identitet för att följa Sverigedemokraterna inifrån.  

Under sista kvällen på en konferensresa i januari där både Sverigedemokraternas ungdomsförbund och partiledaren Jimmie Åkesson fanns med, ska hon ha blivit konfronterad av Erik Almqvist inne i en hytt.

Enligt reportern ska han ställt sig för dörren och krävt att få hennes väska, hon bar då dold mikrofon och spelade in det här ljudet: 

– Det går rykten som är väldigt tramsiga. Du ser väldigt rädd ut. Varför känner du dig påhoppad? Kan du öppna din väska. Lämna dina grejer här. 

– Nej, nej. Okej, jag lämnar. 

SDU:s ordförande Erik Almqvist menar att det finns en förklaring till det som hände. 

– Vi förstod att den här personen inte var den hon utgav sig för. Vi trodde i det läget att hon var från AFA eller någon vänsterextrem grupp. Jag var givetvis chockad och trodde att det handlade om någon slags kartläggning av våra medlemmar. Vi vet ju av erfarenhet att det ofta leder till misshandel och hot, säger Erik Almqvist. 

I väskan fanns en kamera med en timmes filmat material, var det är nu säger Erik Almqvist att han inte vet. Han kallar det hela för ett fientligt infiltrationsförsök och spionage. Enligt honom hade också partiledaren Jimmie Åkesson hört rykten om att reportern inte var en vanlig partimedlem innan hon konfronterades, men han vill inte intervjuas i frågan. 

P1-programmet Kalibers producent säger att det fanns skäl till att reportern jobbade under annan identitet.  

– Det här är en arbetsmetod som man bara använder när det inte går att få reda på sanningen på annats sätt, Vi anser att vi haft fog att göra det, säger producent Sanna Klinghoffer. 

Varför då? 

– Vi har velat ta reda på vad som sägs mellan skål och vägg, om de inåt har den agenda som de säger att de har utåt, säger Sanna Klinghoffer, producent för P1-programmet Kaliber. 

Henrika Åkerman
henrika.akerman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".