Könsbestämning av foster kan begränsas

Fallet med en kvinna i Eskilstuna som gjort abort två gånger på grund av att fostret varit en flicka har väckt uppmärksamhet och upprörda känslor. Socialstyrelsen vill nu begränsa möjligheten att ta reda på vilket kön ett väntat barn har.

– I samband med fostervattenprov i vanlig sjukvård så får man inte söka uppgiften om kön, eller åtminstone inte lämna ut den, om det inte har med sjukdom att göra, säger biträdande chefen för tillsynsenheten på Socialstyrelsen, Thomas Tegenfeldt.

Kan man låta bli att lämna ut sådan information även om patienten begär att få den?

– Det får vi titta på ytterligare, men som läget är just nu tror vi att det går att reglera på det viset.

En kvinna i Eskilstuna har vid två tillfällen gjort abort strax efter att hon fått reda på att det barn hon väntat varit en flicka. Båda gångerna har det handlat om helt friska foster.

De som arbetar på kvinnokliniken vid Mälarsjukhuset har känt olust och verksamhetschefen har skrivit brev till Socialstyrelsen för att få råd.

Och i de nya föreskrifter om fosterdiagnostik som Socialstyrelsen kommer med till våren hoppas man nu kunna få med en begränsning av möjligheten för föräldrar att få reda på om ett väntat barn är en flicka eller en pojke.

Tvåbarnsmamman Annette Cadiz i Eskilstuna tycker att det är bra, trots att hon själv gärna hade fått reda på vilket kön hennes barn hade när hon var gravid andra gången.

– Jag kan förstå den ståndpunkten ur ett etiskt perspektiv. Jag tycker att det är fruktansvärt att göra abort på grund av barnets kön.

I dag är det inte möjligt att undanhålla föräldrar information om vilket kön ett barn i magen har, enligt ordföranden i Gynekologernas specialistläkarförening, Ulf Högberg. 

Och det vore varken önskvärt eller praktiskt möjligt, tror Christian Munthe, som är expert på medicinsk etik vid Göteborgs Universitet.

– Det är väldigt svårt att se hur man skulle kunna dra någon vettig gräns som skulle vara rättssäker. I många fall är önskan om könsbestämning inte alls kopplad till att man skulle vilja göra abort på grund av kön, säger Christian Munthe.

Mona Hambraeus
mona.hambraeus@sr.se 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".